Πλούσια διδάγματα σε εκδήλωση του ΚΚΕ στα Τρίκαλα

Τιμήθηκε ο Άρης Βελουχιώτης στο πλαίσιο των 100 χρόνων ζωής και δράσης του ΚΚΕ και για τα 74 χρόνια από την απελευθέρωση των Τρικάλων

Κορυφώνοντας τις εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων του ΚΚΕ η Τ.Ε. Τρικάλων του ΚΚΕ, το ΤΣ της ΚΝΕ και η ΠΕΑΕΑ Τρικάλων παρουσίασαν το βράδυ της Τετάρτης την θεατρική παράσταση «Άρης» της Σοφίας Αδαμίδου.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων στο πλαίσιο των 100 χρόνων ζωής και δράσης του ΚΚΕ και για τα 74 χρόνια από την απελευθέρωση των Τρικάλων (18 Οκτώβρη 1944) όταν οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ εκδίωξαν τους Γερμανούς ναζί.

Η θεατρική παράσταση «ΑΡΗΣ», πραγματεύεται την ηρωική δράση του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη και τα χωριά των Τρικάλων.

Η ιστορία του Άρη Βελουχιώτη έχει έναν ξεχωριστό τρόπο να ελκύει, να διεγείρει, να συγκινεί. Με τη ζωή και το θάνατό του, υπηρέτησε τα ιδανικά της δικαιοσύνης και της ελευθερίας. Επιλέγοντας τη στράτευση με το ΚΚΕ, αναδείχτηκε σε πραγματικό λαϊκό ηγέτη. Ο Άρης Βελουχιώτης είναι ταυτισμένος στην λαϊκή συνείδηση με την ηρωική πορεία του ΚΚΕ, τον μεγαλειώδη αγώνα ενάντια στην γερμανική κατοχή και την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα. Ο Άρης Βελουχιώτης δεν ήταν μια ιστορική μορφή που απλώς «έτυχε» να έχει μεγάλες οργανωτικές και στρατιωτικές δεξιότητες και επωμίστηκε έτσι τον ρόλο του σαν καπετάνιος του ΕΛΑΣ – ήταν πάνω απ’ όλα γέννημα-θρέμμα του ίδιου του λαού και του ΚΚΕ.

Λίγο πριν την έναρξη της θεατρικής παράστασης υπήρξε ομιλία από το μέλος της Τ.Ε. Τρικάλων του ΚΚΕ κ. Γιώργο Καϊκη, κατά την οποία έγινε αναφορά 100χρονα του ΚΚΕ αλλά και στην σημαντική πορεία του Άρη Βελουχιώτη.

«Είναι απαραίτητο να ξεκαθαρίσουμε πως οι κομμουνιστές, σε αντίθεση με τους αστούς και οπορτουνιστές ιστορικούς και δημοσιολόγους, δεν αντιμετωπίζουν τα ιστορικά γεγονότα ως αποτέλεσμα της δράσης ηγετικών προσωπικοτήτων. Αντίθετα, αντιλαμβανόμενοι την Ιστορία ως «ιστορία ταξικών αγώνων», κρίνουν κάθε προσωπικότητα στο πλαίσιο του ιστορικού περιβάλλοντος που έδρασε, «ζυγίζουν» τη θετική και την αρνητική συνεισφορά της με μέτρο το κατά πόσο ανταποκρίθηκε στη διεκπεραίωση των ιστορικών καθηκόντων της εποχής της. Με αυτά τα κριτήρια το ΚΚΕ αντιμετωπίζει και τον Άρη Βελουχιώτη.», τόνισε ο κ. Καϊκης.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο Γ. Καΐκης ανέφερε ότι:

«Η πολιτική συγκυρία μέσα στην οποία γιορτάζεται φέτος η 74η επέτειος της Απελευθέρωσης της χώρας από το ναζιστικό ζυγό μπορεί ίσως να εξηγήσει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και άλλοι κρατικοί και αστικοί θεσμοί επιδεικνύουν γι’ αυτήν. Προσπαθούν να σκιάσουν τα όσα αντιλαϊκά προωθούν και υλοποιούν μέσα στο κοινοβούλιο, τους ύμνους στην ΕΕ, την αγωνιώδη προσπάθειά τους για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, το γεγονός ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε μια απέραντη στρατιωτική βάση των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ και εκατοντάδες άλλα, που επιβεβαιώνουν τον ρόλο τους ως τον «προτιμώμενο» εταίρο των ΗΠΑ στην περιοχή, σαν σημαιοφόρο των ΗΠΑ.»

Το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα ξεσηκωμού στο λαό και τη νεολαία ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που μετατρέπει την Ελλάδα σε ένα απέραντο αμερικανονατοϊκό στρατόπεδο. Στα πλαίσια αυτά οι οργανώσεις του ΚΚΕ και τη ΚΝΕ στις 22 και 23 Οκτώβρη διοργανώνουν πολύμορφες δράσεις στις πόλεις που υπάρχουν στρατιωτικές βάσεις ή σχεδιάζεται να δημιουργηθούν νέες και μεταξύ αυτών τη Δευτέρα 22/10 στη Λάρισα στις 7 μ.μ. πλατεία Ταχυδρομείου και στις 23/10 στο Βόλο πλατεία Πανεπιστημίου».