Πλούσια σε εμπειρίες και γνώσεις

Σε δυο άκρως σημαντικά σεμινάρια συμμετείχε η ομάδα του Μαιευτηρίου Τρικάλων τα οποία τελούσαν υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων «Ο Ασκληπιός»

Πλούσια σε εμπειρίες και γνώσεις γύρω από επείγοντα περιστατικά Μαιευτικής βγήκε η  ομάδα του Μαιευτηρίου Τρικάλων. Η ομάδα της τοπικής μονάδας υγείας συμμετείχε στο Σεμινάριο Μαιευτικού Επείγοντος ALSO (AdvancedLifeSupport in Obstetrics) και στο 10ο Σεμινάριο Βασικής Υποστήριξης της Ζωής στην Μαιευτική BLSO (BasicLifeSupport in Obstetrics).

Τα δυο σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν από την Ελληνική Εταιρία Μαιευτικού και Γυναικολογικού Επείγοντος (ΕΕΜΓΕ www.hsoge.gr), σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων.

Το Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Τσιτσάνη, στα Τρίκαλα και στην ομάδα του Μαιευτηρίου Τρικάλων συμμετείχαν οι ιατροί: Νικόλαος Τσαγκούλης, Ματθαίος Τσαγκούλης, οι μαίες Φιλιώ Τσοκανάκη, Χριστίνα Μπρέλλα, Αθηνά Βαΐου, Δώρα Χατζή, Βίκη Μπρέντα κι ο μαιευτήρας γυναικολόγος Γεώργιος Καλόγηρος, ως υπεύθυνος του σεμιναρίου.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία, στις δύο μέρες που διήρκησαν τα σεμινάρια, τα οποία αφορούσαν όσους ασχολούνται με την φροντίδα της μητέρας και του νεογνού, να συμμετάσχουν σε πρακτικές ασκήσεις σε προπλάσματα και μυϊκό ιστό, να συμμετάσχουν σε συζητήσεις περιστατικών, προσομοιώσεις συμβουλευτικής κ.α.,  αλλά και να εκπαιδευτούν με πλήρη αρτιότητα σε περιστατικά μαιευτικού επείγοντος.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος των σεμιναρίων Νικόλαος Δ. Βραχνής, επίκουρος Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας Εμβρυομητρικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικό κι ο υπεύθυνος του 69ου σεμιναρίου ALSO, Γεώργιος Καλόγηρος, Ιατρός Μαιευτήρας Γυναικολόγος (εκ της ομάδας του Μαιευτηρίου Τρικάλων) συντόνισαν τα σεμινάρια και μαζί με την ομάδα των εκπαιδευτών υλοποίησαν προγράμματα εξοικείωσης των συμμετεχόντων στην αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών στην αίθουσα τοκετών ή σε εξωνοσοκομειακό περιβάλλον, τόσο με εξάσκηση σε εξειδικευμένους χειρισμούς, όσο και με την αποφυγή περιττών παρεμβάσεων και τη σωστή εφαρμογή των σύγχρονων κατευθυντηρίων οδηγιών.

Οι συμμετέχοντες μετά από εξετάσεις θα αποκτήσουν διεθνή πιστοποίηση της Αμερικανικής Ακαδημίας AAFP για την αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών στη Μαιευτική.

Τα Σεμινάρια τέλεσαν υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Διευθ.: Καθηγητής Αλέξ. Δαπόντε και του Ιατρικού Συλλόγου Τρικάλων «Ο Ασκληπιός».