Πολιτικός πολιτισμός και κοινωνική συνείδηση

«Η ισότητα, η δικαιοσύνη, οι ίσες ευκαιρίες και πρωτίστως η Ελπίδα, είναι αγαθά που οι πολίτες δεν χρειάζεται να απαιτούν αλλά να τους προσφέρονται», ισχυρίζεται ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Φαρκαδόνας και εκ νέου υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό «Νέο Ξεκίνημα» με επικεφαλής το Μιχάλη Μπαγιώτη

Δεν υπάρχει οργανωμένη κοινωνία χωρίς συνείδηση. Η συνείδηση καθιστά μια κοινωνία λειτουργική και πολιτισμένη με τα μέλη της να συνεργάζονται αρμονικά, με σκοπό την αξιοπρεπή ηθική πορεία της και την πολύπλευρη ανάπτυξή της.

Η συνείδηση είναι απαραίτητη για τη συνοχή της κοινωνίας με την προϋπόθεση να την υιοθετήσει το σύνολο των πολιτών, μέλη μιας οργανωμένης κοινωνίας. Δυστυχώς όμως δρούμε πάντα με γνώμονα το ατομικό και όχι το συλλογικό συμφέρον. Ατομικισμός…Ανεξέλεγκτη διαφθορά ηθική και υλική.

Οφείλουμε να αναζητήσουμε τις αιτίες στις κοινωνικές δομές που συγκροτούνται από τους θεσμούς και τους νόμους που θεσπίζουμε εμείς οι ίδιοι. Ένας φαύλος κύκλος λοιπόν.

Μια χαρακτηριστική μορφή θεσμού είναι το πολιτικό σύστημα, που έχει διαφθαρεί επηρεασμένο από τις εκάστοτε πολιτικές μεταβολές από την Ελλάδα του μεσοπολέμου μέχρι την εποχή της μεταπολίτευσης.

Οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση είναι οι συνέπειες που απορρέουν από την έλλειψη κοινωνικής συνείδησης.

Ένα σκέλος την πολιτικής κρίσης είναι οι προσωπικές επιθέσεις σε πολιτικούς, αλλά και ο έντονος λαϊκισμός. Οι προσωπικές επιθέσεις στην πολιτική είναι δείγμα ηθικής πτώσης μιας κοινωνίας, όπως και η κάθε μορφή σύγκρουσης με αιχμές και υπονοούμενα χωρίς την ύπαρξη πολιτικού λόγου και επιχειρημάτων, που συνεπάγονται στην έλλειψη Παιδείας με συνέπεια να οδηγεί σε έναν πολιτικό εκφυλισμό, που μεταλλάσσεται στη σύγχρονη εποχή τόσο σε επίπεδο πολιτικών, όσο και σε επίπεδο πολιτών. Προσωπικές επιθέσεις, ύβρεις, και διασπορά ψευδών ειδήσεων, δημιουργεί στρατόπεδα πολιτών και πολιτικών, έτοιμα να εκραγούν.

Δεν είμαστε πρόθυμοι να ζήσουμε μια περιρρέουσα κατάσταση, αλλά σκοπεύουμε να την εξυγιάνουμε διαμορφώνοντάς την, σύμφωνα με το σύγχρονο statusquo.

 Αυτό όμως που αντιπροσωπεύει τον άνθρωπο και τις ιδέες του.