Πολιτιστικό και παραδοσιακό χρώμα θα φέρει φέτος το παζαράκι της Φαρκαδόνας

Ο Δήμος προετοιμάζεται να διοργανώσει στο χώρο της εμποροπανήγυρης το 1ο Αντάμωμα Πολιτιστικών Συλλόγων της περιοχής και ευρύτερα

Διαφορετικό τόνο θα προσπαθήσει να δώσει την φετινή χρονιά στην ετήσια εμποροπανήγυρη, που θα διεξαχθεί το δεύτερο δεκαήμερο του Αυγούστου στην έδρα του, ο Δήμος Φαρκαδόνας.
Ο Δήμος μετά από ώριμη σκέψη προετοιμάζεται την φετινή χρονιά κατά τις ημέρες της εμποροπανήγυρης να διοργανώσει το 1ο Πολιτιστικό Αντάμωμα Συλλόγων της περιοχής μας και ευρύτερα.
Στόχος του η νεολαία του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής καθώς και πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς να ανταμώσουν, να τραγουδήσουν, να χορέψουν και όλοι μαζί να διασκεδάσουν.
Απώτερος δε σκοπός είναι η διατήρηση και η προώθηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αφού πρωταγωνιστές της εκδήλωσης είναι οι χορευτές των πολιτιστικών συλλόγων και οι διοικήσεις τους, που με την εθελοντική τους προσφορά προσφέρουν τα μέγιστα για αυτό το σκοπό.
Αναφορικά με την ιστορία του παζαριού της Φαρκαδόνας αναφέρεται ότι διεξαγόταν από το 1881, μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους, με απόφαση του τότε δημάρχου άρχισε να λειτουργεί σαν θεσμός μια μεγάλη εμποροζωοπανήγυρη, το γνωστό σε όλους μας «Παζαράκι», ενώ πιστεύεται πως οι ρίζες του ξεκινάνε από την αρχαιότητα.
H αρχική του ονομασία ήταν «Βασιλική Εμποροπανήγυρη», λόγω του Βασιλικού Διατάγματος με το οποίο είχαν καθοριστεί την εποχή εκείνη οι εμποροπανηγύρεις και η διάρκειά του ήταν πέντε ημέρες 19, 20, 21, 22 και 23 Αυγούστου.
Μεταπολεμικά καθιερώθηκε στις τρεις ημέρες, στο τριήμερο 19, 20 και 21 Αυγούστου και κάθε χρόνο επαναλαμβάνεται τις ίδιες ημερομηνίες ανεξάρτητα από τις ημέρες που πέφτει.
Η αρχική του τοποθεσία ήταν η θέση «Βρυσούλες» κάτω από το κάστρο της αρχαίας Φαρκαδόνας η οποία είχε σαν έδρα της το σημερινό χωριό του Κλοκοτού. Δε γνωρίζουμε πότε ακριβώς ξεκίνησε να πραγματοποιείται στη σημερινή τοποθεσία.
Από τα πρώτα χρόνια το Παζαράκι της Φαρκαδόνας αποτελούσε εμπορικό σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή Δήμου Φαρκαδόνας.
Έμποροι, επαγγελματίες, μικροπωλητές έρχονταν να εκθέσουν τη πραμάτεια τους και εμπορεύματα πάσης φύσεως. Από παζάρι ρούχων, εμπόριο υφασμάτων και ειδών προικός, όπως έλεγαν οι παλιότεροι, μέχρι και εμπόριο ζώων, το γνωστό ζωοπάζαρο. Από παιχνίδια και φαγητά, μέχρι επιδείξεις δύναμης και ταχυδακτυλουργικά. Με τα γνωστά αλογάκια, τις βαρκούλες, τους κρίκους και τη σκοποβολή.
Τριπλός ο σκοπός της οργάνωσης αυτής και για το λόγο αυτό αποκαλούνταν εμποροζωοπανήγυρη, με τα «παζάρια» να βρίσκονται στη πρώτη γραμμή και τους τσαμπάσηδες (άτομα που διαπραγματεύονταν τη τράμπα-αλλαγή) να έχουν τη τιμητική τους. Ταυτόχρονα η οργάνωση αυτή είχε και το κοινωνικό της σκοπό, αφού έδινε τη δυνατότητα για αντάμωμα και νέες γνωριμίες μαζί με τις προμήθειες και τις αγορές.


3 Σχόλια

 1. Χρήστος
  18/08/2017 at 17:11

  Ο όρος λούνα παρκ εμφανίστηκε αρχικά στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα σε ένα θεματικό πάρκο με το ίδιο όνομα που λειτούργησε στο Κόνι Άιλαντ, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, από το 1903 μέχρι το 1944. Στο συγκεκριμένο πάρκο υπήρχε μια δραστηριότητα με το όνομα «A Trip to the Moon» (ελληνικά: Ταξίδι στο Φεγγάρι) και το υποτιθέμενο διαστημόπλοιο της δραστηριότητας είχε το (λατινικό) όνομα Λούνα (ελληνικά: φεγγάρι). Η εν λόγω δραστηριότητα είχε εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία, οπότε, συνδυασμένη με το γεγονός πως το μικρό όνομα της αδελφής του δημιουργού του πάρκου ήταν επίσης Λούνα, οδήγησαν στην ονομασία του πάρκου. Στη συνέχεια με το ίδιο όνομα άνοιξαν πολλά άλλα θεματικά πάρκα ανά την υφήλιο.

  Απάντηση
 2. Μερακλής
  18/08/2017 at 17:29

  Χαχαχαχα. καλό ανέκδοτο και αυτό με το Λούνα Παρκ. εδώ και χρόνια δεν υπάρχει, ο λόγος προφανής … τώρα αν θέλετε ντε και καλά Λούνα Παρκ έχω να προτείνω το εξής , Ας βάλει ο Δήμος μια ΓΙΓΑΝΤΟΟΘΌΝΗ στην εξέδρα που θα στήσουν για τα χορευτικά ή στην θέση που έστηναν παλιά το Λούνα Παρκ με ολονυκτία προβολή τα ΣΥΜΒΟΎΛΙΑ ΠΟΥ ΓΊΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΊΘΟΥΣΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΊΟ … ΠΙΣΤΕΎΩ…. είναι το τελειότερο Λούνα Παρκ όλων των εποχών. Γιατί όντως μόνο Λούνα Παρκ μπορείς να το πεις παρά συμβούλιο για κοινό καλό όλων των δημοτών…
  ααα και που είστε? και 20 € είσοδο να βάλετε θα έρθει ο κόσμος. γιατί πραγματικά έχετε πολύ γέλιο

  Απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *