Πόσο καλά ξέρεις τον γλωσσικό θησαυρό του Θεσσαλικού κάμπου;

Στα χωριά της Φαρκαδόνας και ευρύτερα της Θεσσαλίας υπάρχει η ντόπια λαλιά και η διάλεκτος που χρησιμοποιείται από τις μεγαλύτερες ηλικίες και προκαλεί έκπληξη στο άκουσμα. Έκπληξη, περιέργεια, ίσως και σε κάποιες των περιπτώσεων γέλιο στις νεότερες γενιές και στους επισκέπτες μας.

Η ντοπιολαλιά τείνει σήμερα να χαθεί. Αν και οι παλιότεροι την χρησιμοποιούν, οι νέοι εντούτοις την αποφεύγουν για να μην παρεξηγηθούν και χαρακτηριστούν χωριάτες.

Δυστυχώς όμως η ντοπιολαλιά, πόσο μάλλον η διάλεκτος αποτελεί κομμάτι του τόπου μας, κομμάτι της ιστορίας μας, κομμάτι της παράδοσης μας.

Είναι ένα μίγμα, ένα συνονθύλευμα, μια αλυσίδα της οποίας οι κρίκοι θα πρέπει να μείνουν σταθεροί σαν τις αξίες μας.

Το ΚΡΗΝΗ LIVE θα ετοιμάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα τέτοια κουίζ γεμάτα με συνηθισμένες για τους παλιούς αλλά και «άγνωστες» για τους νεότερους λέξεις.

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο πρώτο μας κουίζ λέξεων κι ελπίζουμε να μη διστάσετε να προσθέσετε κάποιες από αυτές στο λεξιλόγιό σας.

 
5 Σχόλια

 1. Ισαάκ Αλχανάτης
  27/09/2017 at 09:40

  Πολύ πετυχημένα . Εξαιρετικοί γνώστες της ευγενούς διαλέκτου.

 2. +Ἀπόστολος Γάτσιας
  26/09/2017 at 23:39

  Βᾷλτε στὸ ταῖστ καὶ τὸ ξιτσιαουλιάσκα = χασμουρήθηκα ἔντονα. Μιὰ φαντασμένη νόμιζε ὅτι τὴν μάτχιασαν κι ξιτσιαουλιάσκι στοῦ χαζμοῦρ.

 3. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΝΑΦΑΣ..
  26/09/2017 at 19:50

  ΜΙ ΣΙ ΒΡΩ ΜΑΝΑΧΙΑΣ ,,,ΘΑ ΣΙ ΤΙΤΙΩΣΩ..!! ΑΙ ΜΑΡΗ Μ,ΑΡΕΣ./ ΚΙ ΣΙ Μ,ΑΡΕΣ ΤΟΥ ΒΡΑΔ ΠΙΣΟΥ ΑΠ ΤΟΥ ΚΟΥΜΑΣ..ΤΟΥ ΒΡΑΔ ΝΑΤΣ ΠΙΣΟΥ ΑΠ ΤΟΥ ΚΟΥΜΑΣ…- ΑΙ ΜΑΡΙ ΚΑΤΣΙ ΛΙΓΟΥ…-ΟΧ Α…-ΛΙΓΟΥ ΤΟ ΧΕΡ… ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ…!!!! ΝΑ ΠΩ ΤΟΥΝ ΑΦΣΙ ΚΙ ΤΝ ΕΠΙΑΣΙ ΤΟ ΒΖΙ ΥΣΤΡΑ ΑΠΟΥ ΕΝΑ ΖΑΜΑΝ..ΤΝ ΙΧΙ ΟΡΜΙΝΕΦΣ ΚΑΛΑ Ι ΜΑΝΑΤΣ..Τ ΣΜΠΑΤΣΙ ΑΠ ΤΟΥΝ ΑΛΛΟΥ ΠΟΥΤΑΝ ΑΠ ΑΛΛΟΥ ΧΟΥΡΙΟΥ….ΑΛΛΑ ΥΣΤΡΑ ΑΠΟΥ ΔΙΟ ΖΑΜΑΝΙΑ….