Προσεγγίζοντας την έννοια της Δημοκρατίας

Μια απλή και ουσιώδης προσέγγιση για την Δημοκρατία, την έννοια και τις αξίες της προσπαθεί να κάνει μέσω του άρθρου του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρκαδόνας κ. Ηλίας Καραμάνος.

Ο κ. Καραμάνος μιλάει για τον απαιτούμενο σεβασμό σε αυτούς που θυσιάστηκαν για τα ιδανικά της Δημοκρατίας, φέρνοντας στη μνήμη του ένα περιστατικό που έζησε κατά το παρελθόν με έναν άνθρωπο που έζησε γεγονότα μιας άλλης εποχής.

Το άρθρο του κ. Καραμάνου έχει αναλυτικά ως εξης: 

«ΜΙΑ  ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ  ΓΙΑ  ΤΗ  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ  ΚΑΙ  ΓΙΑ  ΤΟΝ  ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ  ΣΕΒΑΣΜΟ  ΠΡΟΣ ΑΥΤΟΥΣ  ΠΟΥ  ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ  ΓΙΑ  ΑΥΤΗ

Είναι πολλά χρόνια που έγινε η παρακάτω συζήτηση με ένα παλιό φίλο, Ελασίτη αγωνιστή. Ένα ατυχές και επιπόλαιο περιστατικό την έφερε στη μνήμη μου. Το θαυμασμό μου προκάλεσε, η άποψή του για το πως σέβεσαι έναν αγωνιστή και το πως τιμάς τον αγώνα του.

Είπε λοιπόν, πως για να τιμήσεις, τον κάθε αγώνα, κάθε  αγωνιστή, κάθε εποχής, δεν έχει σημασία αν ήταν αγώνας κατά των Ιταλών ή κατά των Γερμανών ή της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, είναι να υπενθυμίζεις καθημερινά στον εαυτό σου τη σημασία που έχει η  Δημοκρατία στη ζωή σου.

Δεν αποτελεί απόδοση τιμής στον αγώνα και στη θυσία κάποιου ο υπέρμετρος πατριωτισμός, τη στιγμή που από όλους ανεξαιρέτως έχει αναγνωριστεί και είναι αποδεκτή η αξία της  θυσίας.

Γιατί Δημοκρατία δεν είναι μόνο οι απόψεις, οι δηλώσεις,  οι φωνές διαμαρτυρίας, οι κραυγές, τα συνθήματα, οι πορείες, οι «ματωμένες σημαίες», οι σπασμένες τράπεζες, ….

Η Δημοκρατία είναι πολλά περισσότερα και ένα από αυτά είναι να επιλέξεις το σωστό τρόπο με τον οποίο θα «αντιμετωπίσεις», θα προσεγγίσεις, θα συμπεριφερθείς καθημερινά τον διπλανό σου, τον συνάνθρωπό σου.

Η Δημοκρατία  δεν είναι αυτό που κάθε πολίτευμα και κάθε χώρα αναγράφει πάνω στο σύνταγμά της.

Η Δημοκρατία  είμαστε εμείς, εσύ, εγώ. Είναι ο συνάνθρωπός σου που, άλλον συμπαθείς ή άλλον αντιπαθείς  και που εσύ ο ίδιος καλείσαι να αντιμετωπίσεις και να διαχειριστείς με τον ίδιο σεβασμό, με την ίδια ευγένεια και τους δύο, χωρίς διακρίσεις παρόλη την μεγάλη δυσκολία που συναντάς.

Η σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τη Δημοκρατία δοκιμάζεται καθημερινά. Περνάει ανάμεσα από εμπόδια, δυσκολίες, αντιπάθειες, πολλές φορές προσωπικά μίση, μικροπρέπειες, άσχημες καταστάσεις, λάθος αποφάσεις, βιαστικές αποφάσεις, εκούσιες ή ακούσιες, απειλές, ηθικούς βιασμούς, εκβιασμούς, φόβους.

Και πρέπει να τη προστατεύεις. Για να την προστατεύεις όμως πρέπει να πιστεύεις σ’ αυτή. Και πρέπει να την πιστέψεις, όχι μόνο για σένα, αλλά και για όλους τους άλλους. Γιατί πρέπει να προστατέψεις και τον συνάνθρωπό σου, ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνει.

Γιατί είναι σημαντικό να ξέρεις να περπατάς δίπλα στο συνάνθρωπό σου χωρίς να τον σπρώχνεις, κλέβοντας τα βήματά του.

Γιατί μόνο η Δημοκρατία μπορεί να σου πει ποιος είσαι και ποιος είναι ο ρόλος σου στην κοινωνία  που ζούμε.

Γιατί η Δημοκρατία θα σου δώσει τη δύναμη να απλώσεις τα χέρια σου, να αγκαλιάσεις, να καλωσορίσεις, να στηρίξεις, να υπερασπιστείς.

Γιατί η Δημοκρατία είναι εκείνη που σου επιτρέπει να πεις: «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ με την ίδια μου τη ζωή, αν χρειαστεί, το δικαίωμα σου να το λες».

Δεν αξίζει να ασχολείσαι ποτέ με εκείνους που είναι μόνιμα η αντίδραση, η άρνηση, η παραφωνία, αλλά να ασχολείσαι με εκείνους που έχουν την ανάγκη της Δημοκρατίας, με εκείνους που δεν προδίδουν αλλά απεναντίας προδίδονται, με εκείνους που τα λάθη ποτέ δεν είναι δικά τους αλλά των ανθρώπων που «νομίζουν» ότι την υπηρετούν.

Να ασχολείσαι  με τη Δημοκρατία εκείνη που, και να την κατηγορήσεις ότι δεν κάνει κάτι σωστά, αυτή πάντα σε συγχωρεί και έχει για σένα ένα «φυλαγμένο χώρο» μέσα της.

Γιατί  η Δημοκρατία  ξέρει, πως ο άνθρωπος που σέβεται είναι ανώτερος άνθρωπος και δεν φοβάται ούτε τη βία ούτε τον φασισμό όποια μορφή και να έχει.»