Πρόσκαιρη ανάσα για τους αγροτοκτηνοτρόφους

Ο ΕΦΚΑ έδωσε δύο μήνες ακόμα περιθώριο για την εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών που αντιστοιχούν στο β’ εξάμηνο του 2016 και έχουν υπολογιστεί βάσει των παλιών ασφαλιστικών κλάσεων του ΟΓΑ

Πρόσκαιρη οικονομική ανάσα έρχεται να δώσει στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους των Τρικάλων και ευρύτερα της χώρας ο ΕΦΚΑ.
Ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης δίνει σε αγρότες και κτηνοτρόφους δύο μήνες ακόμα περιθώριο για την εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών που αντιστοιχούν στο β’ εξάμηνο του 2016 και έχουν υπολογιστεί βάσει των παλιών ασφαλιστικών κλάσεων του ΟΓΑ (οι οποίες έχουν πλέον καταργηθεί).
Βάσει της απόφασης του ΕΦΚΑ, οι αγρότες –αλλά και οι υπόλοιποι αυτοαπασχολούμενοι- καλούνται να κλείσουν τις περυσινές «εκκρεμότητες» μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2018, όταν η προηγούμενη προθεσμία έληγε στις 30 Νοεμβρίου 2017.
Το σκεπτικό της διοίκησης του ΕΦΚΑ αλλά και του υπουργείου Εργασίας είναι να δοθεί στις εν λόγω κατηγορίες ασφαλισμένων η ευχέρεια να διευθετήσουν τις οφειλές τους σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι στο τέλος Νοεμβρίου θα πρέπει να καταβάλλουν και τις εισφορές του φετινού Οκτωβρίου.
Αναλυτικά, όπως έγινε γνωστό, το διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ αποφάσισε, την παράταση της προθεσμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2016 για όλους τους ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ και για όλους τους κλάδους, έως τις 31-1-2018, χωρίς προσαυξήσεις.
Αντίστοιχη απόφαση ελήφθη και για τις εισφορές β’ εξαμήνου του πρώην ΟΓΑ.
Η απόφαση έρχεται να ανακουφίσει εν μέρει τον αγροτικό κόσμο, μιας και οι υποχρεώσεις τους το μήνα που διανύουμε πολύ περισσότερο τον επόμενο είναι κάτι παραπάνω από αρκετές. Μέχρι και το τέλος του μήνα θα πρέπει να εξοφλήσουν την δόση του ΕΦΚΑ για τον μήνα Οκτώβριο, να αποπληρώσουν την δόση του φόρου εισοδήματος, την 3η δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ δύσκολος αναμένεται και ο επόμενος μήνας που έρχεται να προστεθεί στα πολλά έξοδα και τα τέλη κυκλοφορίας. Κι όλα αυτά όταν τα έσοδα τους συνεχώς συρρικνώνονται και οι οφειλές από πλευράς κράτους είναι αρκετές.