Προσμένουν τις τιμές του καλαμποκιού οι αγρότες

Στην παρούσα φάση, αξίζει να σημειωθεί ότι συλλέγονται η σοδειά από φυτείες με διάρκεια καλλιέργειες 90 ημερών

Αγωνιούν μέχρι στιγμής οι Τρικαλινοί και οι Θεσσαλοί αγρότες για το που θα κυμανθούν τη φετινή χρονιά οι τιμές πώλησης στο καλαμπόκι. Μέχρι και σήμερα και παρότι η συλλογή της σοδειάς στις πρώιμες καλλιέργειες, με διάρκεια των φυτειών τις 90 ημέρες, βρίσκεται σε εξέλιξη, κανείς δεν γνωρίζει τις τιμές, με πολλούς παραγωγούς, είτε να πωλούν το προϊόν με ανοιχτή τιμή, είτε να το αποθηκεύουν στοχεύοντας σε καλύτερες τιμές στα τέλη του φθινοπώρου και του χειμώνα.

Στην παρούσα φάση, οι εκτιμήσεις από το χώρο του εμπορίου, κάνουν λόγο ότι οι τιμές πώλησης θα ξεκινήσουν από τα 0,160 λεπτά το κιλό, χωρίς μέχρι στιγμής να μπορούν να μιλούν ακρίβεια για το ύψος τους. Αυτό θα εξαρτηθεί και από την ποιότητα του προϊόντος καθώς επίσης και από την ξηρασία. Σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος των καλλιεργούμενων εκτάσεων παρατηρείται αυξημένη υγρασία, η οποία αγγίζει και ίσως ξεπερνά το ποσοστό του 14%. Αποτέλεσμα το προϊόν που συλλέγεται να απαιτεί ξηραντήριο, με ότι αυτό συνεπάγεται σε κόστος.

Αν οι καιρικές συνθήκες συνεχίσουν να είναι ευεργετικές και ξηρές χωρίς να προκύψουν βροχοπτώσεις σαφώς και θα συμβάλουν στην ξηρότητα του αγροτικού προϊόντος.

Στην παρούσα φάση, αξίζει να σημειωθεί ότι συλλέγονται η σοδειά από φυτείες με διάρκεια καλλιέργειες 90 ημερών. Στις συγκεκριμένες ποικιλίες οι παραγωγές χαρακτιρίζονται σχετικά καλές αγγίζοντας έως και τα 1.200 κιλά το στρέμμα.

Το ενδιαφέρον των παραγωγών περιστρέφεται στις σοδειές με μεγαλύτερή διάρκειας καλλιέργειας των 120-130 ημερών. Εκεί οι παραγωγές, όπως εκτιμούν οι έμποροι αλλά και οι αγρότες θα εκτοξευτούν μιας και εκτιμάται ότι η παραγωγή θα αγγίξει ακόμη και τα 1.600 – 1.700 κιλά το στρέμμα.

Ο αγροτικός κόσμος πλέον βρίσκεται σε αναμονή, τόσο για την συλλογή, όσο και για τον καθορισμό των τιμών.