Προσπάθειες ζωής από τη ζωή τους

Τράπεζα αίματος θα δημιουργήσει ο Σύλλογος Γυναικών Οιχαλίας για τις έκτακτες ανάγκες των κατοίκων του χωριού

Εμπλουτίζει τις δράσεις του ο Σύλλογος Γυναικών Οιχαλίας, εντάσσοντας στο κοινωνικό πρόγραμμα που αναπτύσσει επιτυχημένα τα τελευταία χρόνια, νέες, αξιόλογες πρωτοβουλίες. Πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται στον κοινωνικό τομέα, προβάλλοντας το κοινωνικό και εθελοντικό πρόσωπο.

Το απόγευμα της Κυριακής ο Σύλλογος Γυναικών Φαρκαδόνας, ανακοίνωσε τη δημιουργία της Τράπεζας Αίματος. Μια προσπάθειας που θα στηρίζεται στον εθελοντισμό και φυσικά θα προσφέρει ζωή, παρέχοντας αίμα σε όλους τους Οιχαλείς, σε περίπτωση ανάγκης.

Η προσπάθεια στηρίζεται από την Α.Ο. Διγενής και το Σύλλογο Μεταναστών Οιχαλίας.

Στους στόχους της προσπάθειας στάθηκε η πρόεδρος του Συλλόγου κα Σπυριδούλα Καψάλη κατά την παρουσίαση του εγχειρήματος.

«Ο Σύλλογος μας προβάλει το κοινωνικό πρόσωπο. Μέσα στις τόσες εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε η σύσταση της Τράπεζας Αίματος, φέρει μεγάλη βαρύτητα, μιας και πρόκειται για δράση ζωής. Δράση κοινωνικής ευαισθησίας, προσφοράς, και ανάδειξης του εθελοντισμού», τόνισε η κα Καψάλη.

Η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί μια ανιδιοτελή προσφορά ζωής προς τον συνάνθρωπό μας τόνισε κατά την ομιλία του ο Ιατρός Γιάννης Σακελλαρίου. Γνωρίζουμε όλοι ότι το αίμα, αυτό το τόσο πολύτιμο αγαθό, δεν παράγεται παρά μόνο χαρίζεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Για διάφορους λόγους όμως δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να δώσουν αίμα.
Μια μονάδα αίματος μπορεί να βοηθήσει στο να σώσει την ζωή περισσοτέρων του ενός ασθενών. Κι αυτό γιατί μια μονάδα αίματος μπορεί να χωριστεί σε επιμέρους συστατικά όπως είναι για παράδειγμα τα ερυθρά κύτταρα και το πλάσμα, τα οποία μπορούν να ικανοποιήσουν τις διαφορετικές ανάγκες πολλών ασθενών.
Δεν υπάρχει διαθέσιμο υποκατάστατο του αίματος. Το ανθρώπινο αίμα δεν μπορεί να παρασκευασθεί και μόνο ο άνθρωπος μπορεί να προσφέρει αίμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ανθρώπους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά και επειδή ο μεγαλύτερος αριθμός των κατοίκων του χωριού μας ειναι ηλικιωμένοι άνθρωποι με διάφορα προβλήματα υγείας σε αρκετούς από αυτούς, καλό θα ηταν για την δική τους ασφάλεια αλλά και βοήθεια για τις δύσκολες στιγμές να υπάρχει μια τράπεζα αίματος , έτσι ώστε οταν κάποιος χρειαστεί αίμα να υπάρχει αυτή η τράπεζα και να μην τρέχουμε τελευταία στιγμή να εξασφαλίσουμε αίμα.

Ο κ. Σακελλαρίου κάλεσε τους απανταχού Οιχαλιείς να γίνουν μέλη αυτής της τράπεζας ενώ ο ίδιος διαβεβαίωσε πως θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια με όλες του τις δυνάμεις.

Μετά τις απαιτούμενες ενέργειες η πρώτη εθελοντική προσφορά αίματος προσδιορίζεται σύντομα, μέχρι το Πάσχα, σε μία εκδήλωση που σχεδιάζεται να διοργανωθεί στο διαμέρισμα της Οιχαλίας.

Πηγή Βίντεο: Oichalive