Πρωτοβουλίες για την ανάδειξη κτηνοτροφικών ζητημάτων από το Δήμο Μανιώτη

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Φαρκαδόνας κοινοποίησε επιστολή σε Δήμο Φαρκαδόνας, Περιφερειακή Ενότητα και πολιτικούς  φορείς του νομού,  ζητώντας την στήριξη των κτηνοτρόφων της περιοχής του και του νομού απέναντι στις πτωτικές τιμές πώλησης του γάλακτος και της ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο την περίοδο του χειμώνα εξαιτίας του ψύχους  

Τα προβλήματα που αφορούν τον κτηνοτροφικό κόσμο της ευρύτερης περιοχής της Φαρκαδόνας και ευρύτερα του νομού, δεν φαίνεται πως αφήνουν αδιάφορους τους αιρετούς. Αυτό εξάλλου αποδεικνύεται και από την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου Φαρκαδόνας κ. Δήμος Μανιώτης, ο οποίος κοινοποίησε σε Δήμο Φαρκαδόνας, Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, και πολιτικούς φορείς επιστολή, για να αναδείξει τα οξυμένα προβλήματα που ταλανίζουν τον κτηνοτροφικό κόσμο της περιοχής του και ευρύτερα του νομού.

Μέσω του κειμένου-υπομνήματος αναφέρεται στην πτώση της τιμής του γάλακτος, που αγγίζει το 25% σε σχέση με παρελθόντα έτη, αλλά και στη ζημιά που υπέστη το ζωικό κεφάλαιο την περίοδο του χειμώνα εξαιτίας του ψύχους, όταν τα κοπάδια βρισκόταν στο στάδιο της αναπαραγωγής.  

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης προσδοκά την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την στήριξη όλων αυτών των επαγγελματιών, της Φαρκαδόνας και ευρύτερα.

Αναλυτικά στην επιστολή του κ. Δήμου Μανιώτη αναφέρονται μεταξύ των άλλων τα έξης:

«Από τις αρχές του χρόνου δεκάδες κτηνοτρόφοι του Δήμου Φαρκαδόνας, όπου με τους αγρότες της περιοχής μας, αποτελούν την ραχοκοκαλιά της τοπικής μας οικονομίας, ταυτόχρονα κι εκείνοι του συνόλου του νομού Τρικάλων, έρχονται αντιμέτωποι με δεκάδες προβλήματα. Από τη μια το αυξημένο κόστος παραγωγής, από την άλλη οι χαμηλές τιμές πώλησης κρέατος και γάλακτος κάνουν ασύμφορη την ενασχόληση με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να απειλούνται με εξαφάνιση.  Από την ανάγνωση τοπικών δημοσιευμάτων σε ΜΜΕ, αλλά και παράλληλα από μια πρόχειρη αποτύπωση της κατάστασης, μετά και τις συναντήσεις μου με φορείς και Όργανα του κτηνοτροφικού κλάδου, τόσο σε επίπεδο Φαρκαδόνας και νομού, υποστηρίζεται ότι οι τιμές γάλακτος παρουσιάζουν σημαντική πτώση σε σχέση με παρελθόντα έτη της τάξης του 25%. Το συγκεκριμένο φαινόμενο έρχεται να προστεθεί στο οξυμένο ζήτημα που προέκυψε στις αρχές του 2019, όταν η περιοχή της Φαρκαδόνας και του νομού, «χτυπήθηκε» από το δριμύ ψύχος με θερμοκρασίας -15 Βαθμών Κελσίου, όπου τα κοπάδια, βρισκόταν στο στάδιο της αναπαραγωγής με αποτέλεσμα τα νεογέννητα ζώα να χάνονται, μην αντέχοντας το ισχυρό ψύχος. Παράλληλα την ίδια περίοδο λόγω ψύχους μειώθηκε ραγδαία η παραγωγή γάλακτος από τα ζώα, με συνέπεια οι παραγωγοί να βρίσκονται στα στάδια της απελπισίας.

Όταν το κόστος παραγωγής αυξάνεται και οι τιμές των κτηνοτροφικών προϊόντων λαμβάνουν την κατιούσα σαφώς και δεν μπορείς να ελπίζεις σε πολλά, παρά να αναμένεις μαρτυρικά την οικονομική εξαφάνιση των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων, οι οποίοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες.

Τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και αρμόδιες Αρχές, οφείλουμε να σταθούμε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους και να δούμε το θέμα στενά, διεκδικώντας λύσεις στα οξυμένα προβλήματα τόσο του κτηνοτροφικού και γεωργικού τομέα, σε μια περιοχή, όπως των Τρικάλων, όπου η οικονομία κατά βάση στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα. Ειδικά για την περίπτωση του Δήμου μας κρίνεται αναγκαία μιας και πολλοί νέοι άνθρωποι ασχολούνται τα τελευταία χρόνια τόσο με την κτηνοτροφία, όσο και την γεωργία, βρίσκοντας τους δυο κλάδους, ως διέξοδο στην πολυετή κρίση και την ανεργία που μαστίζει τη χώρα.

Κοινοποιώ την παρούσα επιστολή, αναμένοντας την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών για την στήριξη όλων αυτών των επαγγελματιών, της Φαρκαδόνας και ευρύτερα.».
2 Σχόλια

 1. Δήμος Μανιωτης
  09/04/2019 at 06:04

  Κύριε Καραμήτρο δε θα λυθεί τίποτα σε μια νύχτα συμφωνώ. Απλά παρατήρησα το πρόβλημα που υπάρχει, αφιέρωσα χρόνο να σκεφτω ,αφιέρωσα χρόνο να γράψω μια επιστολή, αφιέρωσα επίσης χρόνο να τρέξω και να την προσκομίσω στους αρμόδιους φορείς.Αν αυτοί την πετάξουν σε ένα συρτάρι δεν θα μπορέσω να το μάθω ποτέ.
  Σειρά σου τώρα όμως.
  Ρώτησε τον εαυτό σου:»Τι είμαι διατεθειμένος να κάνω για αυτό»;
  Φόρεσε λοιπόν το «Κίτρινο Γιλέκο» σου και ξεκίνα να αλλάζεις τα πράγματα.

 2. Καραμητρος
  09/04/2019 at 02:39

  Με τις προτασεις που προτείνει ο κυριος μανιωτης σίγουρα θα λυθούν ολα τα προβλήματα του αγροκτηνοτροφικου Τομέα δλδ αέρα κοπανιστό. Ασε ρε δήμο…. παιξε καμια κιθαρα καλύτερα !!