Οι πτωτικές τιμές στο καλαμπόκι κάνουν ασύμφορη την καλλιέργεια

Οι αγρότες φέτος περίμεναν αυξημένες τιμές εξαιτίας της χαμηλής σοδειάς σε ξένες χώρες, διαψεύδονται ωστόσο τη στιγμή που πουλούν το προϊόν ανοιχτά και όχι περισσότερο από 0,15 λεπτά του ευρώ

«Πάει καλά φέτος η χρονιά, πάει καλά πρόκοψαν όλα τα σπαρτά», οι παραπάνω στίχοι του αγροτικού τραγουδιού που ερμήνευσε παλιά ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, και το ακούμε κατά καιρούς σε αγροτικές κινητοποιήσεις ταιριάζει γάντι στην περίπτωση των καλαμποκοπαραγωγών. Η σοδειά την φετινή χρονιά είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική στα καλαμποκοχώραφα της Φαρκαδόνας, αφού ξεκινά από τα 1.300 κιλά ανά στρέμμα και σε περιπτώσεις αγγίζει και ξεπερνά τα 1.500 κιλά. Κι αν τα σπαρτά πρόκοψαν, δεν συνέβη το ίδιο με τις τιμές, οι οποίες τα τελευταία χρόνια δεν προκόβουν. Αντιθέτως παραμένουν σταθερά πτωτικές, ίσως την φετινή χρονιά σε σημαντικό βαθμό, την στιγμή που σε άλλες χώρες η παραγωγή είναι μειωμένη και αναμενόταν αύξηση. Δυστυχώς όμως για τους αγρότες της Φαρκαδόνας και ευρύτερα της χώρας η κατάσταση που θα διαμορφωθεί δεν θα είναι η εκτιμώμενη, καθώς στο τέλος το ταμείο που θα κάνουν θα είναι ελλιπέστατο. Μέχρι στιγμής οι τιμές δεν έχουν οριστικοποιηθεί. Ωστόσο κάποιοι παραγωγοί πούλησαν το προϊόν λαμβάνοντας ανοιχτή τιμή όχι μεγαλύτερη των 0,14 ευρώ το κιλό και σε άλλες περιπτώσεις 0,15 ευρώ το κιλό.

Σαφώς οι τιμές αυτές δεν μπορούν να καλύψουν το αυξημένο κόστος παραγωγής. Οι τιμές σε καλλιεργητικά, σπόρους και λοιπά εφόδια, νερό που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πανάκριβο, δεν αφήνουν κέρδος στους αγρότες. Κι αν αφήνουν είναι μηδαμινό, το οποίο αναμφίβολα δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα μιας αγροτικής οικογένειας.

Η κατάσταση από την πλειονότητα των αγροτών χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολη, ενώ το μέλλον προβλέπεται αβέβαιο. Κι αυτό γιατί οι τιμές στα σιτηρά την φετινή χρονιά έπιασαν πάτο, ενώ στο βαμβάκι το σκουλήκι που έπληξε την καλλιέργεια προκάλεσε τεράστιες ζημιές, μείωσε την παραγωγή ενώ αύξησε και το κόστος αν συνυπολογίσει κανείς τα έξοδα για τα φυτοφάρμακα.