Σε αναμονή και Φαρκαδόνιοι επαγγελματίες για την εφαρμογή του εξωδικαστικού συμβιβασμού

Πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν τρόπους προκειμένου να ρυθμίσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του που αποτελούν θηλιά στο λαιμό για τους ίδιους και τις επιχειρήσεις τους

«Σανίδα σωτηρίας» αποτελεί ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για επιχειρήσεις και επαγγελματίες, που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και βρίσκονται πλέον σε αναμονή για την έναρξη των αιτήσεων, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν το «τσουνάμι» των κατασχέσεων που έρχεται.

Ως γνωστόν, η ρύθμιση του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα είναι ηλεκτρονική και στις 3 Αυγούστου ανοίγει η πλατφόρμα και ξεκινούν οι πρώτες αιτήσεις.

Οι οφειλέτες θα μπορούν να ρυθμίσουν, μέχρι και σε 120 δόσεις, το σύνολο των χρεών τους σε εφορία, καθώς και των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία, στις τράπεζες, στους δήμους και τα χρέη στους προμηθευτές.

«Σαν μάνα εξ ουρανού περιμέναμε μια βοήθεια από το κράτος. Από την στιγμή που δεν θέλει να είμαστε όλοι στον ΟΑΕΔ, αλλά θέλει να εισπράττει, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός έπρεπε να εφαρμοστεί χθες» αναφέρουν, εμφανώς απογοητευμένοι, επιχειρηματίες της πόλης.

Όπως τονίζουν «η λύση ήταν να μειωθούν οι φόροι και να μπει ρευστό στην αγορά, αλλά και αυτή η ρύθμιση αποτελεί σωσίβιο για όσες επιχειρήσεις έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και φυτοζωούν».

Βέβαια, μεγάλη μερίδα επαγγελματιών εμφανίζονται επιφυλακτικοί, αναφέροντας πως «στην πράξη θα δούμε πως θα δουλέψει ο μηχανισμός και πόσοι θα μπορέσουν να ενταχθούν στο μέτρο αυτό, γιατί επανειλημμένα στο παρελθόν έχουν  ληφθεί μέτρα και αποφάσεις για την ανακούφιση των οφειλετών, αλλά τελικά δεν προχώρησαν όπως έπρεπε».

Τι ισχύει

Όπως προαναφέρθηκε, προβλέπεται η δυνατότητα ρύθμισης χρεών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία μέχρι και σε 120 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη καταβολή 50 ευρώ.

Για κάθε ρύθμιση θα λαμβάνεται υπόψη η εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη, ενώ εκτός από τις πολλές δόσεις, μεταξύ άλλων προβλέπεται κούρεμα προστίμων, προσαυξήσεων καθώς και χαμηλό επιτόκιο.

Στο σχέδιο νόμου προσδιορίζονται μεταξύ άλλων τα κριτήρια επιλεξιμότητας οφειλέτη για την υπαγωγή του στον μηχανισμό, το πεδίο εφαρμογής του αναφορικά με τα πρόσωπα που δικαιούνται να υπαχθούν στον μηχανισμό και τις προς ρύθμιση οφειλές.

Κληρώθηκαν οι συντονιστές

Εντωμεταξύ, την  προηγούμενη εβδομάδα κληρώθηκαν οι πρώτοι 320 διαμεσολαβητές που θα «τρέξουν» τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και προέκυψαν έπειτα από δημόσια ηλεκτρονική κλήρωση που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Όπως ανακοινώθηκε, οι αιτήσεις υπερέβησαν κατά πολύ τις προβλεπόμενες από τον νόμο θέσεις σε όλες τις περιφέρειες.

Όσον αφορά την  Θεσσαλία, οι αιτήσεις έφτασαν τις 70 αιτήσεις και οι θέσεις που είχαν οριστεί ήταν 20.