Σε εγρήγορση και η Περιφέρεια Θεσσαλίας για την Ιλαρά

Συστάσεις για τον άμεσο εμβολιασμό παιδικών και εφηβικών ηλικιών καθώς και ενηλίκων που δεν νόσησαν από την ασθένεια

Η επιδημική έξαρση της Ιλαράς σε χώρες του εξωτερικού αλλά και εντός της χώρας, ακόμη και της Θεσσαλίας θέτει σε ετοιμότητα τις υγειονομικές Αρχές. Παράλληλα σε εγρήγορση βρίσκεται και η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι αρμόδιες Υπηρεσίες της, συστήνοντας τον εμβολιασμό τόσο των μικρών παιδιών, όσο και των ενηλίκων οι οποίοι δεν νόσησαν κατά την παιδική και εφηβική ηλικία.

Με αφορμή την επιδημική έξαρση ιλαράς σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, και πρόσφατα στην Ελλάδα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει:

Τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο

MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολισμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με τη μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή μικτού εμβολίου MMR).

Τη διενέργεια της 1ης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια της 2ης δόσης τρεις (3) μήνες μετά την 1η δόση ή –εφόσον έχει

παρέλθει το διάστημα αυτό– το ταχύτερο δυνατόν. Σε περιπτώσεις υψηλού

κινδύνου, η 2η δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4

εβδομάδων από την 1η. Οι συστάσεις αυτές ισχύουν για όσο διάστημα η

επιδημική έξαρση ιλαράς είναι σε εξέλιξη και μέχρι να εκδοθεί νεότερη

απόφαση της Επιτροπής.