Την ερχόμενη Παρασκευή στις 06:30 μ.μ. η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβων Φαρκαδόνας

Για Τρίτη κατά σειρά χρονιά θα διοργανωθεί η ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβων Φαρκαδόνας

 Στις 30 Νοεμβρίου στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου Φαρκαδόνας δεν θα καθίσουν οι 27 δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου. Τις θέσεις τους θα λάβουν 27 μαθητές των Δημοτικών Ενοτήτων Φαρκαδόνας, Οιχαλίας και Πελινναίων, λαμβάνοντας μέρος στην τρίτη κατά σειρά ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβων. Η συνεδρίαση έχει οριστεί για τις 6:30 του απογεύματος της 30ης Νοεμβρίου με τους μαθητές να δηλώνουν πανέτοιμοι να καταθέσουν τις θέσεις και τις προτάσεις για σειρά θεμάτων.

Η δράση διοργανώνεται από το Δήμο και θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των δράσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Τοπικής Δημοκρατίας (ELDW – European Local Democracy Week). 

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας είναι ένας θεσμός που έχει σαν σκοπό την ευαισθητοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών στο τρόπο λειτουργίας των τοπικών αρχών και την ενημέρωσή τους σχετικά με τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο.

Ο τίτλος της δράσης είναι: «Συμμετοχική Δημοκρατία: μοιράζομαι, προτείνω, αποφασίζω».

Την οργάνωση και την επιμέλεια της συνεδρίασης έχει αναλάβει η αντιδημαρχία Προγραμματισμού και Παιδείας.

Η δράση ξεκίνησε να διοργανώνεται στην Φαρκαδόνα από το 2016. Συνάντησε από την πρώτη κιόλας χρονιά μεγάλη απήχηση ενώ την παρακολούθησε η πλειονότητα των μελών του δημοτικού συμβουλίου Φαρκαδόνας. Οι μαθητές παρουσίασαν θέματα για την περιοχή και την εκπαίδευση, εξέφρασαν προβληματισμούς και θέλω, μεταφέροντας φρέσκιες ιδέες για το μέλλον του τόπου και της νεολαίας μας.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια συνεδρίαση που δίνει λόγο στους εφήβους να μοιραστούν, να προτείνουν και να αποφασίσουν, λίγο πριν την ενηλικίωση τους.

   Ο τίτλος της δράσης είναι: «ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: μοιράζομαι, προτείνω, αποφασίζω»  και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης με τη σειρά συζήτησης είναι:

1ο Θέμα:

Βελτίωση συνθηκών στο Δήμο μου

(Συγκοινωνιακή σύνδεση τοπικών κοινοτήτων, Καθαριότητα, Ηλεκτροφωτισμός, Αδέσποτα, Ανακύκλωση, Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας).

2ο Θέμα

Μαθητές – Σχολεία – Καθημερινότητα

(Μεταφορά μαθητών, Έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών, Κτιριακές εγκαταστάσεις, Σχολικός εκφοβισμός, Εκπαιδευτικό σύστημα-Εξετάσεις).

3ο Θέμα

Κοινωνικά θέματα

(Εθελοντισμός, Πρόσφυγες-Μετανάστες, Ρατσισμός, Άτομα με ιδιαιτερότητες, Ανεργία, Ανθρώπινες σχέσεις-Ανθρώπινα δικαιώματα).

4ο Θέμα

Πολιτιστικές και Πολιτισμικές Παρεμβάσεις

(Τουρισμός, Ποδηλατικές διαδρομές, Χώροι άθλησης, Αξιοθέατα, Πολιτισμός και Πολιτιστικές δραστηριότητες, Αθλητισμός).

5ο Θέμα

Προτείνω για τον τόπο που ζω

(Συμμετέχω στα κοινά, Ο λόγος μου για το σήμερα, το όραμά μου για το αύριο, Μιλώ για ότι μπορώ εγώ να κάνω, Μιλώ για την ατομική και τη συλλογική ευθύνη).

Είκοσι επτά μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου θα καθίσουν  στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρκαδόνας, στη τρίτη κατά σειρά, ετήσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Εφήβων.

Την  οργάνωση και την επιμέλεια της συνεδρίασης έχει αναλάβει η αντιδημαρχία Προγραμματισμού  και  Παιδείας.