Σε θεσμό εξελίχτηκε η Γιορτή Πίτας στην Φαρκαδόνα

Θα διεξαχθεί για 6η συνεχή χρονιά στις 16 Σεπτεμβρίου και φέτος αναμένεται να έχει άκρως παραδοσιακό χαρακτήρα με την αναβίωση του παραδοσιακού γάμου

Σε θεσμό εξελίχτηκε πλέον για την περιοχή της Φαρκαδόνας η εκδήλωση που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Σύλλογος Γυναικών για σχετίζεται με την ανάδειξη της παράδοσης της περιοχής μας, μέσω της παρασκευής της χωριάτικης πίτας.

Γυναίκες του Συλλόγου, όπως και κάτοικοι της περιοχής, στήριξαν την προσπάθεια η οποία ξεκίνησε προ εξαετίας και συνεχίζει να διοργανώνεται κάθε χρόνο, συναντώντας το αγκάλιασμα από το ευρύ κοινό.

Τη φετινή χρονιά η εκδήλωση θα έχει άκρως παραδοσιακό και ξεχωριστό χαρακτήρα μιας και κατά την διοργάνωση θα αναβιώσει ο παραδοσιακός γάμος φέρνοντας στις μνήμες των γηραιών ηλικιών μνήμες του παρελθόντος, ενώ στους νεότερους θα αποτελέσει το έναυσμα να γνωρίσουν τις ρίζες της πολιτιστικής παράδοσης του τόπου τους.

Η αναβίωση του παραδοσιακού γάμου θα εξελιχτεί το βράδυ της Κυριακής στις 16 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Φαρκαδόνας με τη συμμετοχή πλήθους χορευτών και μελών του Συλλόγου γυναικών Φαρκαδόνας, και του χορευτικού τμήματος του πολιτιστικού Συλλόγου Πετρωτού Άγιος Γεώργιος . Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα αρμονικό δέσιμο που θα περιλαμβάνει εκτός από παραδοσιακούς χορούς αφήγηση και δρώμενα του γάμου της παραδοσιακής κοινωνίας του τόπου μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο παραδοσιακός γάμος ήταν ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στη ζωή του νέου ζευγαριού στην παλιά εποχή. Μερικά από τα ήθη και έθιμά του τηρούνται και σε νεότερες εποχές.
Στη σκηνή, θα αναβιώσουν, οι παραδοσιακές προετοιμασίες του γάμου, τα καλέσματα, τα ζυμώματα των ψωμιών, η έκθεση και η παράδοση της προίκας, το κέρασμα των γλυκισμάτων, το ντύσιμο των μελλονύμφων, τα τελετουργικά τραγούδια. Το γλέντι και ο χορός.
Θα προσφερθούν παραδοσιακές πίτες σ’ όλους τους παρευρισκόμενους, παρασκευασμένες με πολύ μεράκι από τις γυναίκες της Φαρκαδόνας.


1 σχόλιο

  1. Αγγελική Μαλέκα
    06/09/2018 at 21:46

    Ωραίες φωτογραφίες και πολύ ωραία “ενσταντανέ “Αντε με το καλό και 💓η ώρα η καλή 💖😀Μεγάλη ευχή να μην την ξεχνούν οι νεότεροι ❤