Συνεχίζονται με επιτυχία στο ΚΥΦ οι οφθαλμολογικοί έλεγχοι σε πάσχοντες Διαβήτη

Άκρως θετικά είναι τα σχόλια που αποκομίζει το πρόγραμμα οφθαλμολογικών εξετάσεων σε άτομα που πάσχουν από Διαβήτη.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν περίπου ένα χρόνο και συνεχίζεται ως σήμερα σημειώνοντας απόλυτη επιτυχία καθώς εξετάζονται αρκετά άτομα που πάσχουν από την χρόνια ασθένεια.

Όπως είναι γνωστό κατά το παρελθόν η διεύθυνση του ΚΥΦ σε συνεργασία με την αξιόλογη, σε θέματα ερευνών κι όχι μόνο, επιστημονική ομάδα, ενίσχυσε τον ειδικό, ιατρικό εξοπλισμό. Το Κέντρο Υγείας Φαρκαδόνας εξασφάλισε οφθαλμολογικό εξοπλισμό που επιτρέπει τη διάγνωση βασικών οφθαλμολογικών παθήσεων. Πρώτη σε μια σειρά παρεμβάσεων υπήρξε η εξέταση ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχουν η γενικοί γιατρός κα Γεωργία Ευθυμιάδη, οι ειδικευόμενοι γιατροί κ.κ. Ανδρέας Μήτσιος και Φώτης Βασιλείου καθώς επίσης και η επισκέπτρια Υγείας κα Ελένη Κανιά. Συγκεκριμένα ο αγροτικός ιατρός κ. Ανδρέας Μήτσιος, αξιοποιώντας την μέχρι τώρα εμπειρία του στην Οφθαλμολογία πρότεινε τη δημιουργία ενός προγράμματος έλεγχου διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας για τους πληθυσμούς κάλυψης του ΚΥΦ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σ’ όλους τους διαβητικούς ασθενείς, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση και στοχεύει στην έγκαιρη διάγνωση ασθενών με την απειλητική για την όραση επιπλοκή και την πρώιμη θεραπευτική παρέμβαση όπου χρειάζεται από ειδικευμένους οφθαλμίατρους της ευρύτερης περιοχής.

Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η καθιέρωση του προγράμματος σε ετήσια βάση που θα εξασφαλίσει την πρόσβαση ασθενών σε υπηρεσίες εξειδικευμένης ιατρικής φροντίδας. Το καινοτόμο αυτό εγχείρημα έχει την ευρεία υποστήριξη του διευθυντή του ΚΥΦ κ. Σακελλαρίου και της υπεύθυνης του προγράμματος διαδημοτικής, προληπτικής ιατρικής, γενικής ιατρού κα. Γεωργίας Ευθυμιάδη, όπως και του λοιπού επιστημονικού προσωπικού του ΚΥΦ, το οποίο συνεχίζει έτσι την παράδοση στην παροχή υπηρεσιών πρόληψης και κοινωνικής ιατρικής, προσπαθώντας να απαντήσει δημιουργικά στις προκλήσεις της παρούσας οικονομικής κατάστασης.