Συσσωρεύτηκαν τα προβλήματα στην Πρωτοβάθμια Υγεία

Άμεση κρίνει την ανάγκη για αλλαγές στη σωστή βάση και μετά από διάλογο  ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων νομού Τρικάλων Θανάσης Μπαγιώτης

Τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωπα τα Κέντρα Υγείας του νομού μας, αλλά και κατ’ επέκταση των υπολοίπων περιοχών της χώρας δεν αφήνουν περιθώρια για την ορθή λειτουργίας τους. Τόσο οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Υγείας, όσο και οι εργαζόμενοι ταλανίζονται καθημερινά ενώ οι όποιες αλλαγές κυοφορούνται θα πρέπει να γίνουν μέσα από γόνιμο διάλογο. Στα προβλήματα που απασχολούν τις νοσηλευτικές μονάδες καθώς επίσης και τους εργαζόμενους της Πρωτοβάθμιας Υγείας αναφέρεται σε μια «μίνι» συνέντευξη ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων νομού Τρικάλων κ. Θανάσης Μπαγιώτης.

Ο Φαρκαδόνιος πρόεδρος στέκεται στην ανάγκη κάλυψης των κενών θέσεων ενώ μιλώντας για τις αλλαγές υποστηρίζει ότι θα πρέπει να γίνουν μέσα από σωστό και προσεκτικό διάλογο.

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

Διαφέρουν τα προβλήματα των Κέντρων Υγείας από περιοχή σε περιοχή;

Θεωρώ πως τα προβλήματα των Κέντρων Υγείας του νομού μας αλλά και ευρύτερα της χώρας είναι κοινά και δεν διαφέρουν μεταξύ τους. Μεταξύ αυτών κυριαρχούν οι ελλείψεις σε προσωπικό, ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού, που κρίνεται αναγκαίο για την εύρυθμη λειτουργία τους. Παράλληλα η αδυναμία φύλαξης των Κέντρων Υγείας προκαλεί ποικίλα σχόλια στους εργαζόμενους. Δυστυχώς τα Κέντρα Υγείας μένουν χωρίς φύλαξη τις βραδινές ώρες με ότι συνεπάγεται αυτό, καθώς οι φύλακες συνταξιοδοτήθηκαν και μετέπειτα δεν υπήρχε κάλυψη των θέσεων. Δυστυχώς τα Κέντρα Υγείας ξεκίνησαν με πολλοί καλές προοπτικές την δεκαετία του 80, στη συνέχεια όμως υπήρχε αποδυνάμωση και είναι ορατή και στις τρεις νοσηλευτικές μονάδες που λειτουργούν στο νομό.

Ως νέα διοίκηση που θα δώσετε βαρύτητα την επόμενη περίοδο;

Σαφώς στον εργαζόμενο και στα προβλήματα που τον απασχολούν. Τα προβλήματα με τα οποία έρχεται αντιμέτωπος ο κλάδος είναι πολλά και δυσβάσταχτα. Περικοπές στις μισθολογικές απολαβές, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, αποδυνάμωση των Κέντρων Υγείας που έχει ως συνέπεια μεγαλύτερο όγκο εργασίας είναι μερικά από τα προβλήματα που πρέπει να αναδειχτούν τόσο από την τοπική διοίκηση, όσο και από τις κατά τόπους ανά την Ελλάδα.

Το υπουργείο Υγείας προαναγγέλλει αλλαγές στην Πρωτοβάθμια Υγεία. Θα βοηθήσουν και σε ποια κατεύθυνση;

Δεν μπορώ να απαντήσω με σαφήνεια. Οι όποιες αλλαγές διενεργηθούν θα πρέπει να γίνουν μετά από συντονισμένο διάλογο και προσοχή. Σε μια πρώτη εκτίμηση φρονώ πως κινούνται σε σωστό δρόμο. Ωστόσο θα πρέπει να δούμε, καθώς είναι αρκετά πρόωρο να προχωρούμε σε συμπεράσματα.