Σκιάθος: Τόπος αναψυχής για σταρ και… κοινούς θνητούς

Τι κοινό μπορεί να έχουν ο Κερτ Ράσελ, ο Αρμάνι, οι Μπιτλς και ο…. Παπαδιαμάντης; Φαινομενικά τίποτε δεν δείχνει να τους συνδέει, ωστόσο αν κοιτάξουμε πιο προσεκτικά θα δούμε ότι όλοι τους κατά κάποιον τρόπο συνδέθηκαν με το πανέμορφο νησί της Σκιάθου, που είναι η βασίλισσα των Σποράδων και δικαίως της αξίζει ο τίτλος της κοσμοπολίτισσας.
Ο πρώτος από όλους, ο Κερτ Ράσελ, είναι γνωστό πως κάνει εδώ και χρόνια τις διακοπές του στη Σκιάθο και αποτελεί κατά κάποιον τρόπο τον άτυπο πρεσβευτή του νησιού, ωθώντας και άλλους συναδέλφους του να την επισκεφτούν, ενώ ο διάσημος Ιταλός σχεδιαστής Τζιόρτζιο Αρμάνι δεν παραλείπει να απολαμβάνει τις παραλίες της και να γεύεται τους ψαρομεζέδες της σχεδόν κάθε καλοκαίρι, με ιδιαίτερη προτίμηση στο Μανδράκι.
Όσο για τους Μπιτλς, οι παλαιότεροι γνωρίζουν πως κάποτε είχαν εκφράσει την επιθυμία να αγοράσουν την Τσουγκριά, το νησί-επίγειο παράδεισο στα ανοιχτά της Σκιάθου, καθώς τα μέλη του διάσημου βρετανικού συγκροτήματος είχαν μαγευτεί από τη φυσική ομορφιά της περιοχής. Ωστόσο ένα είναι το όνομα που όσα χρόνια κι αν περάσουν θα είναι πάντα ταυτισμένο με το κατάφυτο νησί. Και αυτό δεν είναι άλλο από το όνομα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Ο κορυφαίος διηγηματογράφος και εκπρόσωπος της ελληνικής ηθογραφίας με καταγωγή από τη Σκιάθο, η προτομή του οποίου βρίσκεται στην είσοδο προς το Μπούρτζι, είναι σίγουρα η προσωπικότητα-σύμβολο για την καταπράσινη μάγισσα των Σποράδων. Το φτωχικό, λιτό αλλά υποβλητικό σαν εκκλησία σπίτι του βρίσκεται μάλιστα στον δρόμο που φέρει το όνομά του και λειτουργεί ως μουσείο.
Η Σκιάθος όμως δεν είναι ένας τόπος που ζει και υπάρχει μόνο μέσω των προσώπων, όσο σημαντικά και αν είναι αυτά. Αντίθετα, είναι ένας τόπος ευλογημένος με φυσικό κάλλος, που συνδυάζει γαλαζοπράσινα νερά, απέραντες αμμουδιές και φυσική σκιά από τα δέντρα που στεφανώνουν κάθε παραλία της, κυρίως πεύκα.
Ειδικά οι Κουκουναριές, η πιο ονομαστή της παραλία, θυμίζουν στον τουρίστα κάτι από τα εξωτικά νησιά του Ειρηνικού, χωρίς να υπολείπονται σε ομορφιά οι υπόλοιπες παραλίες του νησιού, όπως ο Βασιλιάς, η Καναπίτσα, τα Μάραθα, η Μπανάνα και πολλές άλλες. Ιδιαίτερα αξίζουν τα Λαλάρια, μια παραλία γεμάτη βότσαλα στο βορειοανατολικό άκρο του νησιού η οποία είναι προσβάσιμη μόνο από τη θάλασσα.
Η Σκιάθος όμως δεν είναι μαγική μόνο την ημέρα. Μόλις δύει ο ήλιος δείχνει ένα άλλο πρόσωπο, πιο ρομαντικό, χωρίς να της λείπει ο ρυθμός και η ένταση της νυχτερινής διασκέδασης. Ειδικά ο κεντρικός της δρόμος και η προκυμαία είναι γεμάτες από κόσμο που απολαμβάνει το ποτό του, το φαγητό του ή απλώς και μόνο τη βόλτα του πάνω-κάτω στο λιμάνι.
Η νεολαία πάλι προτιμά το παλιό λιμάνι, όπου βρίσκονται τα πεζούλια με τις μαξιλάρες που κάνουν πιο άνετη την παραμονή και διευκολύνουν τις… γνωριμίες. Κάθε ηλικία όμως έχει το δικό της στέκι και στο τέλος όλοι περνούν καλά μέχρι να αρχίσει να ανατέλλει ο ήλιος και να ξεκινήσει άλλη μια μέρα στον επίγειο πράσινο παράδεισο της Σκιάθου.
Και η πίκρα του αποχωρισμού καθώς το πλοίο ξεμακραίνει από το λιμάνι ξεχνιέται γρήγορα με τη σκέψη της επόμενης επίσκεψης στο νησί.

Πηγή πληροφοριών: https://skiathosmystery.com