Σκηνές του παραδοσιακού γάμου ζωντάνεψαν στην πλατεία της Φαρκαδόνας

Ο Σύλλογος Γυναικών Φαρκαδόνας αναβίωσε τον παραδοσιακό γάμο στην διάρκεια της εκδήλωσης της 6ης Γιορτής Παραδοσιακής Πίτας

Οι γάμοι που τελούνται σήμερα στην Φαρκαδόνα και τα χωριά της, διαφέρουν κατά πολύ σε σχέση με εκείνους των παλιότερων χρόνων. Αναμενόμενο μιας και οι νεότερες γενιές, συμβαδίζοντας με τις τάσεις τις νέας εποχής, έρχονται να γυρίσουν την πλάτη στα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις παλιότερων εποχών.

Στις μνήμες των παλιότερων γενιών, οι εικόνες της τέλεσης του γάμου και γενικότερα των προετοιμασιών δεν σβήνουν, μένουν χαραγμένες, απασχολώντας τις μνήμες τους σε τακτά χρονικά διαστήματα. Εικόνες τόσο γνώριμες για εκείνους, τόσο διαφορετικές για όλους εμάς, που ερχόμαστε να νοθεύσουμε ήθη και έθιμα, με το επιχείρημα του ξεπερασμένου.

Όλες αυτές τις εικόνες, το τελετουργικό θα έλεγε κανείς, προσπάθησε να θυμίσει και να μεταφέρει στις μνήμες των παλιότερων ο Σύλλογος Γυναικών Φαρκαδόνας, κατά την διοργάνωση της 6ης Γιορτής Χωριάτικης Πίτας που διοργανώθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην πλατεία της Φαρκαδόνας. Μιας εκδήλωσης που πέραν των άλλων ήρθε να αναβιώσει τα έθιμα του γάμου, από τον αρραβώνα, μέχρι την προετοιμασία όλης της εβδομάδας, με το άπλωμα της προίκας, τα προζύμια, τις επισκέψεις των συμπεθέρων, το ντύσιμο της νύφης και το ξύρισμα του γαμπρού και την τελετή του γάμου.

Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα αρμονικό δέσιμο που περιελάμβανε εκτός από παραδοσιακούς χορούς αφήγηση και δρώμενα του γάμου της παραδοσιακής κοινωνίας του τόπου μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο παραδοσιακός γάμος ήταν ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στη ζωή του νέου ζευγαριού στην παλιά εποχή. Μερικά από τα ήθη και έθιμά του τηρούνται και σε νεότερες εποχές.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν πλήθος χορευτών και μελών του Συλλόγου γυναικών Φαρκαδόνας, και του χορευτικού τμήματος του πολιτιστικού Συλλόγου Πετρωτού Άγιος Γεώργιος. Τα μέλη των συλλόγων ήρθαν να συνεργαστούν, αποτυπώνοντας με κάθε λεπτομέρεια τα ήθη και τα έθιμα που δεν ξεχνούν οι μεγαλύτεροι και παραμένουν χαραγμένα στις μνήμες όλων.

Στην εκδήλωση προσφέρθηκαν παραδοσιακές πίτες σ’ όλους τους παρευρισκόμενους, παρασκευασμένες με πολύ μεράκι από τις γυναίκες της Φαρκαδόνας. Ακολούθησε μεγάλο γλέντι υπό τους ήχους της εξαιρετικής ορχήστρας του Θανάση Μητσάτσικα.

 

 




1 σχόλιο

  1. Νατσινας Ξανθος
    18/09/2018 at 23:10

    Όλα καλά με την αναπαράσταση του εθίμου,αλλά τα μαύρα μπλουζάκια του συλλόγου ποιόν αντιπροσωπεύουν,τή συμβαίνει,ή Φαρκαδονα από αιώνες είχε ανοιχτά χρώματα της Ελλάδας.