Σκληρές αλήθειες, για το πως το κάπνισμα επηρεάζει μέχρι και τον ύπνο μας

Τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, λίγο πολύ όλοι τις έχουμε διαβάσει. Τώρα οι επιστήμονες έρχονται να συνδέσουν το κάπνισμα με τα προβλήματα ύπνου, και τα συμπεράσματα είναι σκληρά.

  1. Τα χημικά που υπάρχουν στο τσιγάρο, ερεθίζουν τους πνεύμονες και προκαλούν χρόνιες ασθένειες του αναπνευστικού όπως είναι ο βήχας ή η βρογχίτιδα. Παράλληλα ευθύνονται για προβλήματα υγείας όπως το άσθμα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Οι συνέπειες αυτών μειώνουν αισθητά τις ώρες του πλήρους ύπνου (από 7 ώρες και πάνω) με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες του εμφράγματος ή άλλων καρδιακών περιστατικών.
  2. Μεταβάλλει τον κιρκάδιο ρυθμό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πιοότητα ύπνου. Μάλιστα οι επιπτώσεις φθάνουν μέχρι κρίσεις άγχους και κατάθλιψη.
  3. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο της υπνικής άπνοιας και του ροχαλητού. Πολλοί καπνιστές παρατηρούν αλλαγή στη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι ουσίες στα τσιγάρα ερεθίζουν και το αναπνευστικό μέσω μύτης, και προκαλούν διαταραχές όπως το ροχαλητό.
  4. Ευθύνεται για μεγάλες περιόδους αϋπνίας. Η νικοτίνη είναι διεγερτική, με αποτέλεσμα να μην αφήνει τον οργανισμό να κατεβάσει διακόπτες.

Πηγη:e-daily.gr