Στα ΚΕΠ της Φαρκαδόνας δηλώθηκαν ζημιές από τις πλημμύρες του Πηνειού για 8.500 στρέμματα

Ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών Φαρκαδόνας και στη Γεωπονική Υπηρεσία του δήμου η δήλωση των ζημιών  από τις πρόσφατες πλημμύρες του Πηνειού ποταμού της 22ας Μαΐου.
Για μια περίπου εβδομάδα οι αγρότες της ευρύτερης περιοχής προσερχόταν στα ΚΕΠ προκειμένου να δηλώσουν τις ζημιές που υπέστησαν στη φυτική παραγωγή, προκειμένου να τύχουν των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.
Συγκεκριμένα στα ΚΕΠ της Φαρκαδόνας και στους αρμόδιους υπαλλήλους κατατέθηκαν 314 αιτήσεις στις οποίες δηλώθηκαν ζημιές από πλημμύρες σε 9.750 στρέμματα.
Οι περισσότερες αιτήσεις κατατέθηκαν από αγρότες του Ζάρκου, οι οποίες άγγιξαν τον αριθμό των 137 και οι δηλωθείσες ζημιές τα 4.500 στρέμματα. Ακολούθησαν τα χωριά της Πηνειάδας, 66 αιτήσεις και 2.000 στρέμματα, του Κεραμιδίου, 21 αιτήσεις και 337 στρέμματα, της Φαρκαδόνας 42 αιτήσεις και 1.500 στρέμματα.
Οι μεγαλύτερες ζημιές αφορούν σε καλλιέργειες βαμβακιού που αποτελούν και τη πλειονότητα των καλλιεργούμενων εκτάσεων ενώ ακολουθούν καλαμπόκια και μετέπειτα σιτηρά.
Φυσικά οι καλλιεργούμενες εκτάσεις που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες δεν είναι οι μοναδικές. Χιλιάδες ακόμη στρέμματα υπέστησαν ζημιές από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στις 21 Μαΐου στην ευρύτερη περιοχή της Φαρκαδόνας.
Ωστόσο οι συγκεκριμένες ζημιές δεν δηλώθηκαν, καθώς ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δικαιολογεί καταστροφές αποκλειστικά από πλημμύρες. Κατ’ αυτό τον τρόπο οι ζημιές από τις βροχοπτώσεις δεν δηλώθηκαν. Βέβαια υπήρχαν και περιπτώσεις αγροτών οι οποίοι αποφάσισαν να μην δηλώσουν τις ζημιές εξαιτίας της έλλειψης χρημάτων, μιας και για να κατατεθεί η δήλωση οι παραγωγοί όφειλαν να καταβάλουν παράβολο στο ΕΛΓΑ, που άγγιξε το 1 ευρώ ανά στρέμμα. Κάποιοι εξ αυτών δήλωναν ότι δεν υπάρχει λόγος κατάθεσης της αίτησης, υποστηρίζοντας ότι «οι ελπίδες για αποζημίωση των ζημιών είναι ελάχιστες».
Να σημειώσουμε επίσης πως στα  ΚΕΠ της Οιχαλίας έγιναν περίπου 50  αιτήσεις που αφορούσαν τα διαμερίσματα Κλοκοτού και Γεωργανάδων.
Πλέον με την ολοκλήρωση της διαδικασίας οι παραγωγοί αναμένουν την στιγμή της έλευσης των εκτιμητών στα χωράφια τους, προκειμένου να αποτυπωθούν τα ποσοστά των ζημιών.