Στα τέλη Οκτωβρίου η πρώτη δόση της ενιαίας ενίσχυσης στους αγρότες

Το πρώτο μέρος των χρημάτων θα καταβληθεί το αργότερο έως και τις 27 Οκτωβρίου

Εντός του Οκτωβρίου αναμένεται να καταβληθεί στους αγροτοκτηνοτρόφους των Τρικάλων και ευρύτερα της χώρας η πρώτη δόση ενιαίας ενίσχυσης.

Αυτό άλλωστε διαβεβαιώνει και ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα επεξεργάζεται όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για να προχωρήσει η διαδικασία.

Η καταβολή πιθανότητα του 50%, ίσως και περισσότερο της Α΄ δόσης της ενιαίας ενίσχυσης προσδιορίζεται στα τέλη του επόμενου μήνα με πιθανή ημερομηνία την 27η Οκτωβρίου.

Θα ακολουθήσει η εξόφληση των ποσών στα τέλη Δεκεμβρίου, λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Η διαδικασία την φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα χρονοβόρα μιας και μέσα στο 2017 πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες μεταβιβάσεις δικαιωμάτων υπό το φόβο της περικοπής της σύνταξης κατά 60%, αλλά φαίνεται πως η μεγαλύτερη πλειοψηφία άφησε τα δικαιώματα ανενεργοποίητα. Για τη δεύτερη περίπτωση, των δικαιωμάτων που δεν ενεργοποιήθηκαν δεν θα υπάρξουν ως είναι φυσικό πληρωμές.

Οι «μηχανές» του ΟΠΕΚΕΠΕ δουλεύουν στο φουλ για να βγει η πληρωμή του Οκτωβρίου.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι αναμένουν με ιδιαίτερη αγωνία τα χρήματα της α΄ δόσης μιας και οι υποχρεώσεις τους τώρα και το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Πέραν των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς τα γεωπονικά καταστήματα για την εξόφληση των αγροτικών εφοδίων που προμηθεύτηκαν μέσα στην άνοιξη και το καλοκαίρι για την καλλιέργεια των αγροτικών προϊόντων, τους περιμένει ένα δύσκολο οικονομικά φθινόπωρο, όπως εξάλλου κι ένας αγχωτικός οικονομικά χειμώνας.

Μπροστά τους έχουν την καταβολή των μηνιαίων δόσεων του ΕΦΚΑ, καθώς επίσης και της εισφοράς β εξαμήνου 2016 προς τον ΟΓΑ που θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν τα βάρη της εφορίας και των οικογενειακών υποχρεώσεων που ανεβάζουν τις οικονομικές τους απαιτήσεις.

Φωτό αρχείου