Με το σταγονόμετρο τα υπολειπόμενα χρήματα στους αγρότες για τις ζημιές του 2016

Αντί του υπολειπόμενου 20% θα δοθεί σε πρώτη φάση το 9% ενώ το 11% εκτιμάται ότι θα πιστωθεί το χρονικό διάστημα από τέλη Οκτωβρίου έως τέλος Νοεμβρίου

Με το σταγονόμετρο και έπειτα από μεγάλες καθυστερήσεις αναμένεται να καταβληθούν και στους αγρότες της Φαρκαδόνας τα υπόλοιπα των ποσών που αντιστοιχούν σε ζημίες που προκλήθηκαν από φυσικά φαινόμενα στη φυτική παραγωγή το έτος 2016.

Τα ποσά  αναμένεται να καταβληθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και αύριο. Ωστόσο τα χρήματα δεν θα αντιστοιχούν στο υπολειπόμενο 20%  των αποζημιώσεων του 2016, αλλά στο 9% μετά την έγκριση της αναθεώρησης του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ για το εν λόγω έτος.

Το υπόλοιπο 11% εκτιμάται από τον οργανισμό ότι θα πιστωθεί στους αγρότες από τέλος Οκτωβρίου ως τέλος Νοεμβρίου.

Σημειωτέον ότι η καθυστέρηση, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΕΛΓΑ Φάνη Κουρεμπέ οφείλεται στην αναμονή για την απόφαση αναθεώρησης του προϋπολογισμού του 2016.

«Στόχος του ΕΛΓΑ είναι να δοθεί το 20% από τις αποζημιώσεις του 2016 μέσα στον Οκτώβριο. Αν η απόφαση για την αναθεώρηση του προϋπολογισμού του έτους έρθει εγκαίρως, τότε τα χρήματα θα δοθούν εφάπαξ, ενώ αν καθυστερήσει θα προχωρήσουμε αναγκαστικά σε δύο δόσεις», έλεγε λίγες μέρες νωρίτερα ο πρόεδρος του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αρμοδίων, πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των 25 με 27 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι πληρωμές, οι οποίες ωστόσο εκτός από τα υπόλοιπα του 2016 περιλαμβάνουν και αποζημιώσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2017. Επιπλέον, στον προγραμματισμό του ΕΛΓΑ είναι πριν τα Χριστούγεννα να πληρωθούν και περίπου 15 εκατ. ευρώ πανελλαδικά για αποζημιώσεις για τις ζημιές του 2017.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι το 80% των χρημάτων είχαν δοθεί στα τέλη της περασμένης άνοιξης.