Στη μάχη της σοδειάς οι καλαμποκοπαραγωγοί (από 0,17 έως 0,20 λεπτά το κιλό η τιμή)

Περίπου στα 1.500 κιλά ανά στρέμμα κυμαίνεται η μέση απόδοση ανά στρέμμα, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η σοδειά εκτοξεύεται στα 1.800 κιλά ανά στρέμμα

Στη μάχη της σοδειάς έχουν ριχθεί από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας οι καλαμποκοπαραγωγοί του Δήμου Φαρκαδόνας και ευρύτερα του νομού.

Από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας ξεκίνησε η συλλογή του προϊόντος από τα χωράφια, διαδικασία που σταμάτησε προς στιγμή το τελευταίο διήμερο εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Μέτα και την βελτίωση του καιρού η διαδικασία θα συνεχιστεί με τη συλλογή της πρώιμης παραγωγής του αγροτικού προϊόντος.

Τα βλέμματα και των Φαρκαδόνιων αγροτών σήμερα βρίσκονται στραμμένα στις τιμές πώλησης του προϊόντος αλλά και στην παραγωγή που τη φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται αυξημένη σε σχέση με προηγούμενα έτη.

Στο πρώτο σκέλος, σ’ αυτό των τιμών πώλησης του προϊόντος, δεν έχουν καθοριστεί σε τοπικό επίπεδο. Σε ορισμένες περιοχές της Θεσσαλίας αλλά και της Ηλείας, οι τιμές που δίνονται, κυμαίνονται στα 0,17 έως 0,18 λεπτά του ευρώ, ενώ στην Κοζάνη οι τιμές ξεπέρασαν τα 0,20 λεπτά του ευρώ το κιλό σε ορισμένες ποικιλίες του προϊόντος.

Και αυτό γιατί αφενός οι εκτάσεις στη χώρα µας είναι σηµαντικά λιγότερες και αφετέρου έχουν µειωθεί και τα διεθνή αποθέµατα.

Οι τιμές αυτές ισχύουν στις προαναφερόμενες περιοχές και στην παρούσα φάση, κανείς δεν γνωρίζει που θα κυμανθούν σε επίπεδο νομού. Πολλοί παραγωγοί σήμερα προχωρούν στην αποθήκευση του προϊόντος με την ελπίδα αύξησης των τιμών τους επόμενους μήνες και δη τους χειμερινούς, όπου αυξάνονται και οι ανάγκες των κτηνοτρόφων. Άλλοι παραγωγοί που δεν διαθέτουν αποθηκευτικούς χώρους προχωρούν στην πώληση, μη παραλείποντας να εκφράσουν ακόμη και φόβους για πτωτικά επίπεδα τιμών.

Αναφορικά τώρα με το θέμα της παραγωγής αυτή θεωρείται από την πλειονότητα των εμπόρων και των παραγωγών αυξημένη συγκριτικά με άλλα έτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος παραγωγής ανά στρέμμα ανέρχεται στα 1.500 κιλά, όταν τα προηγούμενα χρόνια δεν ξεπερνούσε τα 1.200 περίπου. Σε πολλές περιπτώσεις οι αποδόσεις αγγίζουν ακόμη και τα 1.800 κιλά ανάλογα με την ποικιλία.

Αγρότες, έμποροι αλλά και γεωπόνοι αποδίδουν το γεγονός στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που καταγράφτηκαν μέσα στο καλοκαίρι. Φυσικά σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν σε ορισμένες περιοχές του νομού βοηθώντας τις καλλιέργειες.