Στην ΕΝΠΕ μετέφερε το πρόβλημα των αγριογούρουνων ο Χρήστος Μιχαλάκης

Ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων εξέφρασε στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος την ανάγκη λήψης μέτρων

Την ανησυχία και την απόγνωση στην οποία βρίσκονται Τρικαλινοί αγρότες από την επέλαση των αγριογούρουνων σε καλλιεργούμενες εκτάσεις μετέφερε στο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης.

Ο κ. Μιχαλάκης, λαμβάνοντας υπόψη την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει αγρότες του νομού Τρικάλων, που παρατηρούν καθημερινά τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από κοπάδια αγριόχοιρων, με παρέμβασή του στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΝΠΕ, περιέγραψε το μέγεθος του προβλήματος και ζήτησε την ενεργοποίηση των συναρμόδιων υπουργείων και της Διοίκησης του ΕΛΓΑ, για την εξεύρεση λύσης στο τεράστιο αυτό πρόβλημα που εξαφανίζει το εισόδημα των αγροτών χωρίς ελπίδα αποζημίωσης.

«Πλέον αποτελεί καθημερινότητα το παλαιότερο φαινόμενο της εμφάνισης μεγάλων πληθυσμών αγριόχοιρων σε περιοχές με μεγάλες καλλιέργειες, οι οποίοι αλωνίζουν και καταστρέφουν μέσα σε μια νύχτα δεκάδες στρέμματα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ανεπανόρθωτες ζημιές και να καταστρέφονται παραγωγοί.», ανέφερε ο κ. Μιχαλάκης και συμπλήρωσε:

«Το πιο σημαντικό βέβαια είναι ότι οι ζημιές από τους αγριόχοιρους δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, οπότε μιλάμε για μηδενισμό του ετήσιου εισοδήματος οικογενειών, οι οποίες δεν δύνανται πλέον να ζήσουν ευπρεπώς.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονα σε περιοχές των Τρικάλων, της Θεσσαλίας αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας το φαινόμενο της πύκνωσης της συγκόμωσης των ημιορεινών κυρίως εκτάσεων που καλύπτονται με θαμνώδη κυρίως είδη όπως το πουρνάρι, κλπ. Αυτό έρχεται σαν αποτέλεσμα της εγκατάλειψης των καλλιεργειών και της εκτατικής κτηνοτροφίας και κυρίως της εκτατικής αιγοτροφίας.».

Ο κ. Μιχαλάκης επικέντρωσε επιπλέον την προσοχή του στην πιθανότητα έκρηξης κάποιας ζωονόσου σαν συνέπεια του υπερπληθυσμού, που μπορεί να επιφέρει ανυπολόγιστες ζημιές στη χοιροτροφία και στην κτηνοτροφία γενικότερα.Όλα αυτά, όπως είπε, συνεπάγονται την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων από την πλευρά των εμπλεκόμενων υπηρεσιών όπως τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος όσον αφορά στο σχεδιασμό και την οργάνωση της αντιμετώπισης του προβλήματος, τις δασικές υπηρεσίες με την εφαρμογή κατασταλτικών μέτρων για τον έλεγχο των πληθυσμών του αγριόχοιρου σε συνεργασία με τις κυνηγετικές οργανώσεις, όπως και της Διοίκησης του ΕΛΓΑ για την εφαρμογή ανακουφιστικών μέτρων με την διερεύνηση λύσης όσον αφορά τις αποζημιώσεις των παραγωγών από ζημιές αγριόχοιρων.

Ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης