Στο περίμενε για την απονομή σύνταξης

Παρότι σε λίγο διάστημα αγροτοκτηνοτρόφοι συμπληρώνουν το 68ο έτος της ηλικίας δεν έλαβαν ακόμη σύνταξη από τον ΟΓΑ

Παράπονα και διαμαρτυρίες συνεχίζουν να εκφράζουν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας σχετικά με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην απονομή συνάντησης γήρατος.

Η καθυστέρηση στην απονομή των συνάξεων χαρακτηρίζεται σημαντική, μιας και σε πολλές των περιπτώσεων δεν έχει ξεκινήσει καν η επεξεργασία των αιτήσεων για συνταξιοδότηση από τον ΟΓΑ. Αποτέλεσμα οι αιτήσεις για απονομή σύνταξης που υποβλήθηκαν αρχές του 2017 να μην έχουν ακόμη καταχωρηθεί ακόμη στο σύστημα.

Έτσι η καταβολή της σύνταξης για όσους γεννήθηκαν το 1950 έπρεπε ν’ αρχίσει τον περασμένο Ιούλη, αλλά τελικά το χρώμα του χρήματος θα το δουν … από του χρόνου, παρά το γεγονός ότι κατέθεσαν εμπρόθεσμα και κανονικά τις αιτήσεις τους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση Φαρκαδόνιας εν δυνάμει συνταξιούχου η οποία γεννήθηκε στις αρχές του 1950 και κατέθεσε αίτηση συνταξιοδότησης τον Ιανουάριο του 2017. Η εν λόγω αγρότισσα, παρά το γεγονός ότι σε ένα περίπου δίμηνο θα συμπληρώσει το 68ο έτος της ηλικίας της αναμένει ακόμη τα χρήματα της σύνταξης.

Η αγρότισσα μετά την καθυστέρηση αποφάσισε να επικοινωνήσει με τον ΕΦΚΑ, το παράρτημα της Λάρισας, δυστυχώς έμεινε προ δυσάρεστων εκπλήξεων καθώς η αρμόδια υπάλληλος την ενημέρωνε ότι ο φάκελος της δεν έχει καν εξεταστεί, και ότι θα πρέπει ίσως να περιμένει να λάβει τα χρήματα από την ερχόμενη Άνοιξη.

Η μεγάλη έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες του πρώην ΟΓΑ στην περιοχή μας, σε συνδυασμό με τις γραφειοκρατικές και άλλες δυσκολίες στον καθορισμό και την απονομή των συντάξεων που προέκυψαν λόγω της ένταξης του ΟΓΑ στον ΕΦΚΑ φαίνεται να αποτελούν τις βασικές αιτίες της μεγάλης αυτής καθυστέρησης. Να σημειωθεί ότι μόλις 7 εργαζόμενοι του Οργανισμού στη Λάρισα καλούνται να φέρουν εις πέρας έναν τεράστιο όγκο εργασίας, αφού υπολογίζεται ότι σε κάθε υπάλληλο αναλογούν πάνω από 6.000 ασφαλισμένοι αγρότες. Ανάλογα προβλήματα στην εξυπηρέτηση του κοινού από τις σημαντικές ελλείψεις προσωπικού παρουσιάζονται και στο αρμόδιο τμήμα συντάξεως του ΙΚΑ.

Πρόβλημα υπάρχει και με την ενημέρωση των αγροτών σχετικά με την πορεία των αιτήσεών τους για σύνταξη γήρατος – αλλά και για άλλες αιτήσεις που αφορούν σε συντάξεις χηρείας, αναπηρίας, προνοιακά επιδόματα, επιδόματα κηδείας κ.α. – καθώς οι τοπικοί ανταποκριτές του ΟΓΑ δηλώνουν άγνοια κι αδυναμία να ενημερώσουν, παραπέμποντας στην Περιφερειακή Διεύθυνση, με την οποία, όμως, η τηλεφωνική επικοινωνία είναι πολύ δύσκολη, έως ακατόρθωτη, ενώ η μετακίνηση από τα μακρινά χωριά των Θεσσαλικών νομών προς την πόλη της Λάρισας, όπου εδρεύει η Περιφερειακή Διεύθυνση, απαιτεί χρηματικά έξοδα που, για πολλούς, δεν υπάρχουν.