Στο τραπέζι του διαλόγου θέματα που άπτονται της καλλιέργειας του βαμβακιού

Στην Τουρκία διεξήχθη το 2ο συνέδριο με τίτλο «2οι Μεσογειακοί Δρόμοι Βαμβακιού», διοργάνωση στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων κ. Αχιλλέας Λιούτας

Σε διάλογο τέθηκαν ζητήματα που αφορούν την καλλιέργεια του βαμβακιού στην διάρκεια του 2ου Συνεδρίου με τίτλο «2οι Μεσογειακοί Δρόμοι Βαμβακιού».

Το συνέδριο διεξήχθη στις 7 Σεπτεμβρίου 2017 στη Σμύρνη και στις εργασίες υπήρξε Τρικαλινή εκπροσώπηση μιας και συμμετείχε  ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεταποίησης και Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων Τρικάλων (Ε.Α.Σ. Τρικάλων) και αντιπρόεδρος της Διαπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος κ. Αχιλλέας Λιούτας προσκεκλημένος από τους διοργανωτές.

Στο συνέδριο που μετείχε το σύνολο σχεδόν των εμπλεκόμενων με το βαμβάκι παραγόντων από τις χώρες της Μεσογείου που είτε καλλιεργείται βαμβάκι (Ελλάδα, Τουρκία, Αίγυπτος, Ισπανία) είτε επεξεργάζονται παράγωγα βαμβακιού (εκκοκκιστές,  κλωστουφαντουργοί, βιομήχανοι  ένδυσης κ.α.), αναδείχθηκε μέσω των εισηγήσεων από διακεκριμένους ομιλητές, η σημασία του βαμβακιού για τις οικονομίες των προαναφερθέντων χωρών και όχι μόνο.

Ειδικά, για τη χώρα μας τονίστηκε το γεγονός ότι είναι ένα κατ’ εξοχήν εξαγώγιμο προϊόν το οποίο δεν επηρεάστηκε από την εγχώρια κρίση και το οποίο στηρίζει αποφασιστικά το εισόδημα των παραγωγών αλλά και κατ’ επέκταση την Ελληνική οικονομία μιας και γύρω απ’ αυτό έχει αναπτυχθεί ένας σημαντικός οικονομικός κύκλος. Ωστόσο, υπογραμμίστηκε η ανάγκη για την πιστοποίηση της ποιότητας του Ελληνικού βαμβακιού προκειμένου να αποκτήσει υπεραξία η οποία θα καταλήξει και στους παραγωγούς.  Ήδη προς αυτή την κατεύθυνση έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες από τη Διαπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος που εδρεύει στην Καρδίτσα.

Στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Λιούτας είχε σειρά επαφών με μερικούς από τους μεγαλύτερους εμπόρους βαμβακιού, κλωστοϋφαντουργούς κ.α., οι οποίοι έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για το βαμβάκι της Ε.Α.Σ. Τρικάλων δεδομένου ότι στην περιοχή μας παράγεται βαμβάκι με τα καλύτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά της χώρας το οποίο εκκοκκίζεται με τις καλύτερες προδιαγραφές από τα ενωσιακά εκκοκκιστήρια. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Λιούτας δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της φετινής εκκοκκιστικής περιόδου υπογραμμίζοντας ότι η Ε.Α.Σ. Τρικάλων, ως η μόνη συνεταιριστική οργάνωση που εξακολουθεί να παραμένει ενεργή στην εκκόκκιση βαμβακιού, θα αναλάβει όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες για τη στήριξη της καλλιέργειας και των παραγωγών.