Συναρπαστικές εικόνες με Drone από το Μοναστήρι του Αη Γιάννη του Θεολόγου στο Ζάρκο

Έμεινε για περισσότερο των 60 χρόνων στη αφάνεια και στην εγκατάλειψη μέχρι το 1996 όπου εγκαταστάθηκε η αδελφότητα τριών μοναχών που πραγματικά ανακαίνισε ως εκ θαύματος, εκ βάθρων την Ιερά Μονή

Θρησκευτικό κόσμημα για το Δήμο Φαρκαδόνας, το νομό και τη Θεσσαλία ευρύτερα χαρακτηρίζεται το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου Ζάρκου. Ένα μοναστήρι που ανακαινίστηκε εκ βάθρων προ 20ετίας και σήμερα αποτελεί πνευματικό φόρο, τόπο λατρείας, και πνευματικής καθοδήγησης για εκατοντάδες πιστούς.

Στο μοναστήρι του Ζάρκου μόνασαν αρκετοί μοναχοί τους προηγούμενους αιώνες. Στις αρχές του 19ου αιώνα οι πόρτες του έκλεισαν μιας και δεν υπήρχαν μοναχοί. Το μοναστήρι εγκαταλείφτηκε και αφέθηκε στην τύχη του.

Αν επισκεπτόταν κανείς το μοναστήρι του Ζάρκου στις αρχές του 1990 θα θλιβόταν ιδιαίτερα. Θα αντίκριζε μπροστά του την ερήμωση και την εγκατάλειψη, σε μια Μονή που άκμαζε το 18ο και στις αρχές του 19ου αιώνα.

Έμεινε για περισσότερο των 60 χρόνων στη αφάνεια και στην εγκατάλειψη μέχρι το 1996 όπου εγκαταστάθηκε η αδελφότητα τριών μοναχών που πραγματικά ανακαίνισε ως εκ θαύματος, εκ βάθρων την Ιερά Μονή. Ένα στολίδι για το Ζάρκο και το Δήμο Φαρκαδόνας που συγκεντρώνει κάθε χρόνο τα βλέμματα χιλιάδων πιστών από το νομό και ευρύτερα από το σύνολο της χώρας. Το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου βρίσκεται στις πλαγιές του όρους Κούτρα. Έχει χτιστεί τον 18Οαιώνα και λειτουργούσε ως αντρικό μοναστήρι με καλόγερους. Να σημειωθεί πως 1,5 χιλιόμετρο από το μοναστήρι βρισκόταν τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας για την περιοχή της Θεσσαλίας. Τότε οι Τούρκοι κατέστρεψαν το μοναστήρι στο οποίο είχε οχυρωθεί ένα τμήμα του Ελληνικού στρατού και παρέμεινε έτσι, όταν και με βασιλικό διάταγμα η μονή κηρύχθηκε διατηρητέα και λειτουργούσε μόνο η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη.
Το 1992 η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Τρικάλων αναστήλωσαν τα κελιά και σήμερα το μοναστήρι λειτουργεί ως γυναικείο. Το καθολικό είναι σταυροειδής τετρακιόνιος ναός με χορούς και μακρόστενο νάρθηκα. Στο ναό διατηρούνται τοιχογραφίες του 18ου αιώνα. Υπάρχει ξυλόγλυπτο τέμπλο και φορητές εικόνες οι οποίες ανάγονται στον 18ο αιώνα.

Το μοναστήρι εορτάζει δύο φορές το χρόνο στις 8 Μαΐου καθώς και στις 26 Σεπτεμβρίου. Στις 8 Μαΐου πανηγυρίζει και το δ.δ. του Ζάρκου με διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Στο μοναστήρι κάθε Κυριακή και μεγάλες εορτές τελείται η Θεια Λειτουργία ενώ τις απογευματινές ώρες τελείται ο Εσπερινός από την Ηγουμένη Ισιδώρα και την συνοδεία αυτής. Η Μονή δέχεται επισκέψεις πρωί και απόγευμα ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα 2433041600.