Συνεχίζουν να μονοπωλούν οι ζημιές των αγριογούρουνων σε καλλιεργούμενες εκτάσεις

Επιστολή στα συναρμόδια υπουργεία κοινοποίησε η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος με στόχο την λήψη των κατάλληλων μέτρων

Συνεχίζει να μονοπωλεί το θέμα των καταστροφών που προκαλούν οι αγριόχοιροι σε καλλιεργούμενες εκτάσεις με καλαμπόκι και δέντρα. Ένα θέμα που απασχολεί άμεσα τον αγροτικό κόσμο της περιοχής της Φαρκαδόνας, καθώς σε καθημερινή βάση και με ένταση καταγράφονται νέες ζημιές.

Το θέμα ως γνωστό ήρθε να αναδειχτεί μέσα από ρεπορτάζ του «KriniLive» και μάλιστα μεταφέρθηκε και στην Βουλή μέσω ερώτησης που κατέθεσαν δυο βουλευτές του ΚΚΕ από τους νομούς Λάρισας και Μαγνησίας (κ.κ. Λαμπρούλης και Στεργίου).

Πλέον έρχεται να απασχολήσει και την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, η οποία έρχεται να ζητήσει από τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τη λήψη των κατάλληλων μέτρων για τον έλεγχο του πληθυσμού του αγριόχοιρου.

Σε επιστολή που απέστειλε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, στους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ε. Αποστόλου καθώς και στον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλο, αναδεικνύει τα προβλήματα που δημιουργεί ιδίως στην αγροτική παραγωγή ο υπερπληθυσμός του αγριόχοιρου και κρίνει επιβεβλημένη την άμεση κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση για τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων στην κατεύθυνση ελέγχου του πληθυσμού του αγριόχοιρου.

Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας προτείνει σειρά ενδεικτικών μέτρων που στοχεύουν στην επίλυση του προβλήματος.

Συγκεκριμένα προτείνεται η διεύρυνση της κυνηγετικής περιόδου και την αύξηση της δυνατότητας κάρπωσης του αγριόχοιρου, η αυστηροποίηση του καθεστώτος εκτροφής των χοίρων ελευθέρας βοσκής, και η έρευνα και πιλοτική εφαρμογή νέων μεθόδων ελέγχου ανάπτυξης του πληθυσμού του αγριόχοιρου.

Επιπλέον, θεωρεί επιβεβλημένο να αποζημιώνονται όλοι οι παραγωγοί για τις ζημιές που προξενούν οι αγριόχοιροι στις καλλιέργειές τους καθώς, σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο αγριόχοιρος δεν αποτελεί ζημιογόνο αίτιο προς ασφάλιση παρά μόνο σε Περιοχές προστασίας της Φύσης.