Τα ευτράπελα του Κλεισθένη, θα μας κάνουν να δούμε πολλά στις εκλογές

Συγγενικά πρόσωπα πρώτου βαθμού και μάλιστα της ιδίας οικογένειας σε διαφορετικά ψηφοδέλτια και με διαφορετικές στηρίξεις είτε σε τοπικό, είτε σε δημοτικό επίπεδο

Η έλευση του αυτοδιοικητικού σχεδίου στις προσεχείς εκλογές του Μαΐου, εκείνου του προγράμματος «Κλεισθένης», φέρνει ανατροπές στο σκηνικό των υποψηφιοτήτων.

Κυρίαρχο σημείο που θα έπρεπε να γνωρίζουν οι μνηστήρες των κοινοτήτων είναι πως πλέον θα πρέπει μόνοι τους, να αναζητήσουν πρόσωπα για την στελέχωση των συνδυασμών τους, κι όχι όπως παλιότερα με τον Καλλικράτη, που αυτό το βάρος το επωμιζόταν οι υποψήφιοι δήμαρχοι.

Σ’ αυτές τις εκλογές θα ακούσουμε και θα δούμε πολλά. Ήδη η αρχή έγινε κι ίσως θα υπάρξει και συνέχεια. Και στεκόμαστε στις υποψηφιότητες που προέρχονται μέσα από την ίδια οικογένεια. Υποψηφιότητες συγγενικών προσώπων πρώτου βαθμού, που έδωσαν τα χέρια σε ξεχωριστούς υποψηφίους δημάρχους, είτε για τα τοπικά, είτε για γενικά ψηφοδέλτια.

Πως μπορεί να συμβεί αυτό, και πως θα υπάρξει στήριξη, όταν θα φτάσει η ώρα της κάλπης από φίλους, γνωστούς, το σημαντικότερο συγγενείς, όταν δυο υποψήφιοι θα προέρχονται από την ίδια οικογένεια; Αυτό δεν θα το απαντήσουμε εμείς, γιατί σαφώς δυσκολευόμαστε να το εξηγήσουμε ακόμη και με τη σκέψη.

Ωστόσο σ’ αυτές τις εκλογές αναμένεται να δούμε υποψηφία, μητέρα δημοτική σύμβουλο με το ψηφοδέλτιο υποψηφίου δημάρχου και υποψήφιο γιο στο τοπικό σύμβουλο με την υποστήριξη υποψηφίας δημάρχου; Πως γίνεται αυτό; Ο Κλεισθένης όλα τα επιτρέπει…

Το σημαντικότερο ωστόσο που προκύπτει είναι ότι όσο και να ελπίζουν κάποιοι υποψήφιοι δήμαρχοι της περιοχής μας, όσο και του Δήμου Πύλης, -καθώς μόνο σε αυτές της δυο περιοχές παρατηρείται το φαινόμενο της βαρύτητας στα τοπικά ψηφοδέλτια από υποψηφίους δημάρχους με εμβλήματα συνδυασμών-, της στήριξης ενδεχομένως να αυταπατούνται…γιατί τα τοπικά συμβούλια αποδεσμεύονται από τα δημοτικά συμβούλια.

Άρα δεν μπορεί να ελπίζει ο εκάστοτε υποψήφιος δήμαρχος ότι με το να πείθεις έναν υποψήφιο πρόεδρο να εντάξει το έμβλημα του στο τοπικό ψηφοδέλτιο ότι θα λάβεις και τη στήριξη.

Γιατί ο υποψήφιος πρόεδρος θα κοιτάξει πρώτα το ατομικό συμφέρον, που είναι να προσεγγίσει όσο το δυνατό περισσότερους ψηφοφόρους στο δικό του συνδυασμό κι όχι του υποψηφίου δημάρχου, που θα τον θέσει σε δεύτερη ή τρίτη μοίρα. Γιατί θα πάει να ζητήσει ψήφο για εκείνον κι όχι για κάποιον άλλον. Δικαιολογημένα και οι ψηφοφόροι να δυσανασχετήσουν όταν ακούσουν στήριξη στο πρόεδρο και στήριξη σε κάποιον από τους υποψηφίους δημάρχους, μιας και δεν είναι πρόβατα που θα ακολουθήσουν το βοσκό για να μπουν στο μανδρί.

Με τον Καλλικράτη η κατάσταση ήταν διαφορετική. Υπήρχαν ψηφοδέλτια σε συγκεκριμένα χωριά του Δήμου μας που δεν υπήρχε καν σταυρός στο δημοτικό ψηφοδέλτιο παρά μονοσταυρία στο τοπικό. Και η ψήφος πήγαινε αυτομάτως στο συνδυασμό και στον υποψήφιο τοπικό σύμβουλο. Τέτοια παραδείγματα υπήρχαν σε πολλά χωριά. Πλέον όλα αυτά θα εκλείψουν και η στήριξη θα δίνεται στον πρόεδρο και ξεχωριστά στο δήμαρχο.

Ας το αντιληφθούν όλοι, ειδικά όσοι ελπίζουν ακόμη. Γιατί τον παππού και τη γιαγιά εύκολα την ξεγελάς βάζοντας το ψηφοδέλτιο στη τσέπη. Τις νεαρότερες ηλικίες ωστόσο δύσκολα της παραπλανείς, γιατί δεν θα σου κάνουν τη χάρη, αντιθέτως θα σου φύγουν κι αυτό δεν συμφέρει κανένα.

Απλά κάποιοι τοπικοί σύμβουλοι θα πρέπει να θυμηθούν ότι δεν χρωστούν χάρη σε κανένα, γιατί αυτοί έφεραν ψήφους στους υποψηφίους δημάρχους το 2014, κι όχι οι δήμαρχοι σε αυτούς. Οι δήμαρχοι τους είχαν ανάγκη, και συνεχίζουν να τους έχουν. Απλά όταν ο άλλος δεν μπορεί να σκεφτεί και να επεξεργαστεί την κατάσταση, δυστυχώς νιώθει υποχρεωμένος, την στιγμή που ο ίδιος παλιότερα υπήρξε ευεργέτης.