Τα 10α γενέθλια γιόρτασε ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμων Τρικάλων

Διοργάνωσε μια όμορφη εκδήλωση υπό την παρουσία μελών του Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου Αθήνας, τα οποία καλωσόρισε η πρόεδρος του τοπικού οργάνου, Ζαρκινή στην καταγωγή κα Αθανασία Τσιοτινού

Τα δέκα χρόνια από τη σύσταση του Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου Τρικάλων γιόρτασαν την περασμένη Παρασκευή μέλη και φίλοι του τοπικού Οργάνου. Η εκδήλωση διοργανώθηκε στη Σουίτα Αrt café και είχε αφενός έντονο επετειακό χρώμα, αφού φέτος συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου και αφετέρου ήταν αφιερωμένη στο Σύλλογο Φίλων Σιδηροδρόμου Αθήνας, οι οποίοι αποφάσισαν να περάσουν το Σαββατοκύριακο στα Τρίκαλα.
Η βραδιά ξεκίνησε με χαιρετισμό της προέδρου του Συλλόγου, κ. Τσιοτινού Αθανασίας, η οποία κατάγεται από την περιοχή της Φαρκαδόνας. Η κ. Τσιοτινού καλωσόρισε τους Αθηναίους και τους ευχήθηκε να περάσουν ένα όμορφο και αξέχαστο τριήμερο στα Τρίκαλα. Στη συνέχεια, ο επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου και ένα από τα ιδρυτικά μέλη, κ. Γιώργος Κρανιάς παρουσίασε ένα power point με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις εκδρομές και τις δράσεις του Συλλόγου αυτά τα δέκα χρόνια. Έπειτα, έλαβε το λόγο ο πρόεδρος του συλλόγου της Αθήνας, κ. Παναγιώτης Κακαβάς, ο οποίος χαρακτήρισε το Σύλλογο των Τρικάλων ως τον πιο δραστήριο της Ελλάδας. Γι’ αυτό το λόγο χάρισαν στο Σύλλογο ένα ζωγραφικό πίνακα του ζωγράφου Χανδρινού, ένα παλιό ξεχασμένο βαγόνι σ’ ένα χιονισμένο τοπίο. Η κα. Τσιοτινού ευχαρίστησε τον κ. Κακαβάς και ανταπέδωσε χαρίζοντας στο Σύλλογο της Αθήνας ένα βιβλίο του Κατσόγιαννου για τις μεταφορές, στο οποίο γίνεται αναφορά στους σιδηροδρόμους της Θεσσαλίας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο υπεύθυνος του Μουσείου Σιδηροδρόμου Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Γιαννακούδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολύτιμη προσφορά του συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου Τρικάλων. Η βραδιά έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάστηκε ειδικά για τους επισκέπτες.
Επίσης, στην εκδήλωση ανακοινώθηκε η εκδρομή που προγραμματίζει ο σύλλογος στις 9 και 10 Δεκέμβρη σε Αμφίπολη, Δράμα και Κομοτηνή, η οποία παρουσιάζει σιδηροδρομικό ενδιαφέρον, αφού οι εκδρομείς θα πάρουν το τρένο από Δράμα για Κομοτηνή, την Κυριακή το πρωί.
Την εκδήλωση εκτός από τους Αθηναίους και Θεσσαλονικείς παρακολούθησαν πολλά μέλη και φίλη του συλλόγου. Άλλη μια πετυχημένη εκδήλωση του συλλόγου πραγματοποιήθηκε, επιβεβαιώνοντας για ακόμη μια φορά ότι ο ΣΦΣΤ είναι ένας από τους πιο ζωντανούς και δραστήριους συλλόγους των Τρικάλων.
​Ποιος είναι όμως ο ΣΦΣΤ; Ο Σύλλογος Φίλων Σιδηροδρόμου Τρικάλων ιδρύθηκε πριν από δέκα χρόνια ως αντίδραση της τοπικής κοινωνίας στις τότε ενέργειες κύκλων της τοπικής αυτοδιοίκησης για την απομάκρυνση της σιδηροδρομικής γραμμής και του σταθμού από τον πολεοδομικό ιστό της πόλης.
Η ίδρυση στου συλλόγου και η εν συνεχεία δραστηριότητά του όχι μόνο αντέστρεψε το κλίμα για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά συσπείρωσε πολλούς Τρικαλινούς στην όλη φιλοσιδηροδρομική του δραστηριότητα.
Ο σύλλογος δραστηριοποιήθηκε έντονα για την διατήρηση και την επέκταση των δρομολογίων της δυτικής Θεσσαλίας, ενώ ήταν και ο πρώτος φορέας που έθεσε το ζήτημα της ηλεκτροκίνησης της γραμμής Παλαιοφαρσάλου-Καλαμπάκας, διοργανώνοντας σε συνεργασία με τον δήμο δύο σχετικές ημερίδες στην πόλη των Τρικάλων.
Το αίτημα αυτό πολύ σύντομα υιοθετήθηκε από ολόκληρη την τοπική κοινωνία αλλά και τον ΟΣΕ, προχώρησε μελετητικά και αναμένεται να δημοπρατηθεί ως το τέλος του τρέχοντος έτους, έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το περιφερειακό πρόγραμμα της Θεσσαλίας.
Στα δέκα χρόνια ζωής του συλλόγου, διοργανώθηκαν δεκάδες σιδηροδρομικές εκδρομές στο εσωτερικό και το εξωτερικό, μερικές μάλιστα φορές με μισθωμένους συρμούς, όπως πρόσφατα στην υπό εγκατάλειψη γραμμή του Μπράλου.
Επίσης ο σύλλογος ανακαίνισε και συντηρεί έναν στατικό μουσειακό συρμό που αποτελείται από την ατμάμαξα Νο 22 των σιδηροδρόμων Θεσσαλίας και δύο βαγόνια ηλικίας εκατόν τριάντα ετών περίπου, ένα επιβατικό (Νο 29) και ένα φορτηγό. Ο συρμός αυτός είναι και το στέκι της εβδομαδιαίας συνάντησης των μελών του συλλόγου.
Στο κατάλληλα διαμορφωμένο επιβατικό βαγόνι γίνονται προβολές για μαθητές σχολείων, προσκόπους και άλλες ομάδες επισκεπτών, ενώ παράλληλα υπάρχει μόνιμη έκθεση ιστορικών φωτογραφιών της Θεσσαλικής γραμμής και όχι μόνο.
Πρόσφατα ο σύλλογος ζήτησε από τον ΟΣΕ την άδεια να μεταφέρει από το Βελεστίνο στα Τρίκαλα την υπό διάλυση θεσσαλική αυτοκινητάμαξα BREDA, ώστε σε συνεργασία με τον δήμο Τρικκαίων να ανακαινιστεί και αυτή, για να δημιουργηθεί στην πόλη ένα μικρό σιδηροδρομικό μουσείο στην έναντι του σταθμού πλατεία της πόλης.