Θεατρική παράσταση με άρωμα… Φαρκαδόνας!

Η Θεατρική ομάδα των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Τρικάλων «Θεατρικές ΔιαΔρωμές» παρουσιάζει την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017 στο Φρούριο Τρικάλων το έργο του Ντάριο Φο «Κλέψε λιγότερο».

Η παράσταση παρουσιάζει τοπικό ενδιαφέρον, αφού παίζουν τέσσερις καθηγητές που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τη Φαρκαδόνα: η Τσιοτινού Αθανασία, Φιλόλογος-Θεατρολόγος, η οποία έλκει την καταγωγή της από το Ζάρκο, ο Κώστας Χύτας, Χημικός, ο οποίος κατάγεται από την Πηνειάδα, η Ζήφκου Ελισσάβετ, καθηγήτρια Γερμανικής Φιλολογίας, επί σειρά ετών εκπαιδευτικός του Γυμνασίου Φαρκαδόνας (έχει εργαστεί και στο Λύκειο Φαρκαδόνας και στα Δημοτικά σχολεία της Φαρκαδόνας και του Γριζάνου), καθώς και η Ρούλα Σκανδάλη, Θεολόγος, Διευθύντρια του Γυμνασίου Οιχαλίας για πάρα πολλά χρόνια.
Το «Κλέψε λιγότερο», µια μαύρη κωμωδία µε χαρακτηριστικά της, την καυστική σάτιρα και τις απρόσμενες ανατροπές, την οποία έγραψε ο Ντάριο Φο, για να καυτηριάσει τα κακώς κείμενα της Ιταλικής κοινωνίας. Ωστόσο, οι καταστάσεις και τα γεγονότα της Ελλάδας του σήμερα την κάνουν να είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Νεκροθάφτες, διευθυντής, πόρνες, επιθεωρητής, αστυνομικοί, καλόγριες, θυρωροί, ηγουμένες, κλέφτης, τρελοί, γιατρός, εισαγγελέας, εξοχότατος, παρελαύνουν μπροστά µας εμπλεκόμενοι, για να συνθέσουν µια δυνατή ιστορία διαφθοράς, αλλά και καταλυτικής παρέμβασης της εξουσίας.
Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας η αλκοολική, και αντικείμενο πειραγμάτων των συναδέλφων της, γυναίκα-νεκροθάφτης, που τελικά είναι και η μόνη που θα αντισταθεί, ανακαλύπτοντας, όταν θα βγει έξω από τον μικρόκοσμο του νεκροταφείου, ότι η κοινωνία µας προστάζει «επειδή κλέβουν όλοι κλέψε κι εσύ. Ίσως λιγότερο, αλλά κλέψε…».

Αναμφίβολα, η Θεατρική Ομάδα των καθηγητών του νομού Τρικάλων βάζει πολύ ψηλά τον πήχη, παρουσιάζοντας ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου θεάτρου.
Η διεισδυτική ματιά του Ντάριο Φο στα κοινωνικο-πολιτικο-οικονοµικά γεγονότα της εποχής του, έχει ως αποτέλεσμα µια διαχρονική καταγγελία της κοινωνίας, που µε την πάροδο των χρόνων, αντί να γίνει καλύτερη, διαβρώνεται περισσότερο.

Τα έργα του Ντάριο Φο χαρακτηρίζονται από την καυστική σάτιρα και τον αντικομφορμισμό απέναντι στη σύγχρονη ηθική και πολιτική κατάπτωση. Δε διστάζει να μιλήσει ανοιχτά για πολιτικές δολοφονίες, το οργανωμένο έγκλημα, την πολιτική διαφθορά. Πόσο επίκαιρο, πόσο διαχρονικό…
Αξίζει να παρακολουθήσουμε την παράσταση για πολλούς λόγους. Πρώτον γιατί πρόκειται για ένα εξαιρετικά επίκαιρο έργο, το οποίο περνάει πολλά μηνύματα, δεύτερον γιατί οι «Θεατρικές ΔιαΔρωμές» παρουσιάζουν αξιόλογες δουλειές και τρίτον και πιο σημαντικό, γιατί η παράσταση έχει άρωμα Φαρκαδόνας!