Θρησκευτική συνάντηση τριών χωριών της Φαρκαδόνας που μετέφεραν στις πλάτες τους την Παναγία

Ο Αύγουστος για τον Ελληνισμό είναι ο μήνας της Παναγίας, καθώς θυμάται και τιμά την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Η γιορτή της Παναγίας, θεωρείται από τις κορυφαίες της Χριστιανοσύνης, ενώ η προετοιμασία των πιστών, που αρχίζει από την 1η Αυγούστου με τη νηστεία, διαρκεί 15 ολόκληρες ημέρες μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο.

Σε κάθε γωνιά του νομού, σε κάθε σημείο της Ελλάδας υπάρχει κι ένας Ναός αφιερωμένος στην Παναγία. Θαυματουργές εικόνες, αποτελούν ελπίδα για τους ανθρώπους, ένα καταφύγιο, ένα πολύτιμο φως που τους συντροφεύει στη λύπη και στη χαρά. Μια ευχή, μια παράκληση στο Όνομα της Παναγίας, στην Μητέρα του Θεανθρώπου, στην Μητέρα όλων μας.

Οι κάτοικοι των Δημοτικών Ενοτήτων της Φαρκαδόνας και της Οιχαλίας συναντήθηκαν για μια ακόμη χρονιά για να τιμήσουν την Παναγία.

Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα παρέδωσαν σήμερα Κυριακή την Αγία Εικόνα της Παναγίας, οι κάτοικοι του δημοτικού διαμερίσματος Αχλαδοχωρίου, στους κατοίκους αρχικά της Κρήνης και μετέπειτα της Οιχαλίας.

Με θρησκευτική κατάνυξη δεκάδες πιστών του Αχλαδοχωρίου μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας συνόδευσαν την τίμια Εικόνα της Θεομήτορος και την παρέδωσαν στις τοπικές αρχές της Δημοτικής Ενότητας Οιχαλίας.

Η εικόνα μεταφέρεται στις πλάτες των πεζοπόρων πιστών για ευλογία.

Η Ιερή Εικόνα της Παναγίας φιλοξενείται για οκτώ μήνες στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Οιχαλίας και τέσσερις μήνες στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας Αχλαδοχωρίου.

Η παράδοση αναφέρει πως η εικόνα βρέθηκε επί τουρκοκρατίας στο κορμό ενός πλατάνου στη θέση Κοιλάδα, μεταξύ Οιχαλίας και Αχλαδοχωρίου από 8 κυνηγούς του πρώτου χωριού και 4 του δεύτερου.

Επειδή οι πρώτοι υπερτερούσαν στον αριθμό, αποφασίστηκε από την τότε τοπική εκκλησία, η Οιχαλία να φιλοξενεί την θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας 8 μήνες από τον Δεκαπενταύγουστο έως την Δευτέρα του Πάσχα ενώ τους υπόλοιπους 4 μήνες από τη Δευτέρα του Πάσχα έως και τις 14 Αυγούστου, η Αγία Εικόνα να βρίσκεται στο Αχλαδοχώρι.