Τιμήθηκε με το «Βραβείο Φιλίας Τρικάλων» ο καθηγητής Νίκος Νικονάνος

Ο Φ.Ι.ΛΟ.Σ. βράβευσε στα Τρίκαλα ένα σημαντικό γνωστό για την αρχαιολογική ανασκαφή και έρευνα στα χωριά του Δήμου Φαρκαδόνας

Την προσφορά και το έργο ενός σημαντικού επιστήμονα, ο οποίος εργάστηκε και στην περιοχή μας, σε αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή του Ζάρκου και την έρευνά του στον Βυζαντινό ναό του Αγίου Νικολάου της Κρήνης και τους υπόλοιπους Βυζαντινούς ναούς της περιοχής μας τίμησε το απόγευμα της Τρίτης ο Φιλολογικός, Ιστορικός, Λογοτεχνικός Σύνδεσμος (Φ.Ι.ΛΟ.Σ.) Τρικάλων.

Σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Τρικάλων απονεμήθηκε το «Βραβείο Φιλίας Τρικάλων» για το 2018 στον καθηγητή αρχαιολογίας κ. Νίκο Νικονάνο, ο οποίος με το πλούσιο αρχαιολογικό του έργο και τις επιστημονικές δημοσιεύσεις του συνέβαλε στην ανάδειξη, διάσωση και προβολή των βυζαντινών μνημείων της Θεσσαλίας και του Ν. Τρικάλων ιδιαίτερα.

Για το έργο του τιμώμενου μίλησε ο φιλόλογος – δρ Ιστορίας της Εκπαίδευσης κ. Θεόδωρος Νημάς, ενώ για το «Βραβείο Φιλίας Τρικάλων» ως θεσμό μίλησε ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. κ. Δημ. Κωνσταντινίδης. Η εκδήλωση έκλεισε με σύντομη ομιλία του τιμώμενου κ. Ν. Νικονάνου και προβολή εικόνων.

Ο Νίκος Νικονάνος, με καταγωγή από την Έδεσσα, γεννήθηκε το 1935 στη Θεσσαλονίκη, όπου έζησε όλα σχεδόν τα χρόνια της ζωής του μέχρι σήμερα. Αποφοίτησε με άριστα το 1959 από το ιστορικό-αρχαιολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Από το 1962 εργάστηκε ως βοηθός στην έδρα της Βυζαντινής Αρχαιολογίας της ίδιας Σχολής του Α.Π.Θ. και από τον Μάιο του 1965, μετά από εξετάσεις, έγινε μέλος της Ελληνικής Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, στην οποία υπηρέτησε ως το 1984, αρχικά ως επιμελητής και στη συνέχεια ως Έφορος Αρχαιοτήτων. Μετεκπαιδεύτηκε στο Ινστιτούτο Ιστορίας της Τέχνης στη Χαϊδελβέργη με υποτροφία του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και του ιδρύματος Alexander von Humboldt. Το 1979 αναγορεύτηκε διδάκτωρ της Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. με βαθμό άριστα. Το 1984 εκλέχτηκε αναπληρωτής καθηγητής και το 1992 καθηγητής της Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Α.Π.Θ., στο οποίο δίδαξε ως την συνταξιοδότησή του το 2003.

Ο κ. Νικονάνος, ήδη από φοιτητής (1957) έλαβε μέρος σε διάφορες ανασκαφές. Ως επιμελητής και έφορος αρχαιοτήτων, εκτός από τις σωστικές ανασκαφές στη Θεσσαλονίκη (1966-1969), τη Θεσσαλία (1969-1973) και τη Χαλκιδική (1973-1984), διενήργησε συστηματικότερες ανασκαφές στη Θεσσαλία και τη Χαλκιδική. Σε ό,τι αφορά στη Θεσσαλία διενήργησε συστηματικότερες ανασκαφές στη Λάρισα, το Ζάρκο Τρικάλων, το Κόκκινο Νερό Λαρίσης, το Αϊδίνιο Μαγνησίας, ενώ εντόπισε και κατέγραψε έναν σημαντικό αριθμό (22) άγνωστων βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων. Επεξεργάστηκε όλο αυτό το υλικό με «κριτική οξυδέρκεια» και συνέθεσε τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο: Βυζαντινοί ναοί της Θεσσαλίας, Από τον 10ο αιώνα, ως την κατάκτηση της περιοχής από τους Τούρκους το 1393. Ακόμα έχει δημοσιεύσει εργασίες για μεμονωμένα μνημεία της Θεσσαλίας και μία μεγαλύτερη συνθετική εργασία για τις βυζαντινές εκκλησίες της Μαγνησίας.