Την επόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος της αγωνίας των υποψηφίων των πανελληνίων εξετάσεων

Πιθανότερες ημερομηνίες ανακοίνωσης είναι η Παρασκευή 30 Ιουνίου ή η Τρίτη 4 Ιουλίου

Ελάχιστα απέχουν οι υποψήφιοι των πανελληνίων εξετάσεων από την ανακοίνωση των βαθμολογιών στα εξεταζόμενα μαθήματα.

Αν και τα προηγούμενα χρόνια είχαμε συνηθίσει η ανακοίνωση των βαθμολογιών να γίνεται μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου, τα δεδομένα τη φετινή χρονιά άλλαξαν. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πανελλήνιες εξετάσεις στα γενικά μαθήματα διεξήχθησαν πολύ αργότερα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και δη στις 7 Ιουνίου, αντί του δευτέρου δεκαημέρου του Μαΐου που διεξαγόταν κατά το παρελθόν.

Έτσι σύμφωνα με πληροφορίες οι βαθμολογίες των υποψηφίων αναμένονται έως και τις 4 Ιουλίου. Πιθανότερες ημερομηνίες ανακοίνωσης είναι η Παρασκευή 30 Ιουνίου ή η Τρίτη 4 Ιουλίου. Κατά αυτό τον τρόπο θα μπει ένας τέλος στην αγωνία των υποψηφίων σχετικά με τις επιδόσεις τους.

Το τρέχον διάστημα γίνεται η βαθμολόγηση των γραπτών από τους καθηγητές, ενώ πραγματοποιούνται και οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα.

Οι υποψήφιοι πλέον έχουν περιθώριο ως τις 14 Ιουλίου και αφού μάθουν για τους βαθμούς τους, να συμπληρώσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο. Η υποβολή του μηχανογραφικού θα γίνει ηλεκτρονικά. Στόχος των υποψηφίων θα πρέπει να είναι μια τέτοια επιλογή επιστημονικών πεδίων και σχολών ώστε να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα μόρια που θα συγκεντρώσουν. Πρώτος κανόνας, λοιπόν, είναι να περιμένουν την ανακοίνωση των βαθμολογιών πριν υποβάλουν το μηχανογραφικό τους δελτίο. Επίσης, βασικό είναι ότι μετρούν μόνο τα μόρια και όχι η σειρά με την οποία δηλώνουν κάθε σχολή.

Πάντως, οι υποψήφιοι δεν πρέπει να επηρεάζονται από τις περυσινές βάσεις εισαγωγής, ούτε από την πρόβλεψη για την τυχόν άνοδο ή πτώση βάσεων.

Επίσης, οι υποψήφιοι μπορούν να δηλώσουν σχολές από ένα ή δύο επιστημονικά πεδία. Και πρέπει να δηλώσουν όσες σχολές επιθυμούν, ακόμη κι αν θεωρούν ότι –με βάση τα μόριά τους– δεν θα εισαχθούν σε κάποιες. Εάν κάποιος διεκδικεί μία σχολή που είναι κοινή σε δύο επιστημονικά πεδία, πρέπει να τη δηλώσει μόνο μία φορά από όποιο επιστημονικό πεδίο επιθυμεί. Στην περίπτωση αυτή θα μετρήσουν τα υψηλότερα μόρια μεταξύ των δύο επιστημονικών πεδίων.

Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ αναμένεται την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου χωρίς ωστόσο να αποκλείεται να περάσουν στις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου.