Το άγριο πρόσωπο δείχνει από τα ξημερώματα της Πέμπτης η «Σοφία»

Χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες στα ορεινά αλλά και στα πεδινά του νομού, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ο «Ραφαήλ» έδωσε τη σκυτάλη στη «Σοφία», στο νέο κύμα κακοκαιρίας που σαρώνει το νομό Τρικάλων και ευρύτερα τη χώρα.

Κύρια χαρακτηριστικά του νέου σφοδρού κύματος οι έντονες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Πύλης και της Καλαμπάκας, το χιονόνερο και οι ασθενείς χιονοπτώσεις έως και νωρίς το μεσημέρι στα πεδινά. Ακόμη και στην πόλη των Τρικάλων από τα χαράματα της Πέμπτης, σημειωνόταν ασθενείς χιονοπτώσεις θέτοντας σε πλήρη ετοιμότητα το Δήμο Τρικκαίων και τις συναρμόδιες Υπηρεσίες.

Επί ποδός από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης βρέθηκε η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προέκυπταν από την κακοκαιρία. Περίπου 40 μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, επιχειρούσαν για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς ενώ συχνές υπήρξαν και οι παρεμβάσεις με τις αλατιέρες για την αποφυγή πάγου στο οδικό δίκτυο. Στην μάχη του αποχιονισμού ρίχτηκαν και δεκάδες αυτοκίνητα-μηχανήματα των Δήμων συμβάλλοντας στο έργο. Μέχρι και το μεσημέρι δεν είχαν σημειωθεί προβλήματα παρά το γεγονός ότι το ύψος του χιονιού άγγιζε στα ορεινά τμήματα της Πύλης και της Καλαμπάκας τους 40 πόντους.

Σε θέση μάχης βρισκόταν από τις νυχτερινές ώρες ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης. Επόπτευε το έργο των Υπηρεσιών και των υπαλλήλων που πραγματικά έδιναν μάχη κάτων από αντίξοες καιρικές συνθήκες να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς.

Ο ίδιος εμφανιζόταν ικανοποιημένος για το έργο των Υπηρεσιών και των υπαλλήλων, εξηγώντας ότι τα δύσκολα, ίσως προέκυπταν τα ξημερώματα της Παρασκευής, όπου το θερμόμετρο θα δείχνει αρκετούς βαθμούς κάτω του μηδενός.

Συνέστησε ιδιαίτερη προσοχή στους οδηγούς που θα κινούνται στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, καθώς οι πολικές θερμοκρασίες θα δημιουργήσουν πάγο στο δρόμους και ολισθηρότητα.

Τρίκαλα

Σε διαρκή ετοιμότητα βρισκόταν οι Υπηρεσίες του Δήμου Τρικκαίων για την αντιμετώπιση του χιονιά. Στο πολεοδομικό συγκρότημα από τα ξημερώματα της Πέμπτης σημειωνόταν χιονόνερο αλλά και ασθενής χιονοπτώσεις, ενώ σε ορεινά δημοτικά διαμερίσματα της Δημοτικής Ενότητας Κόζιακα και Παλαιοκάστρου το ύψος του χιονιού άγγιξε τους 10 πόντους. Οι Υπηρεσίες του Δήμου βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με τους προέδρους των χωριών για να επέμβουν όποτε κι όταν αυτό κρινόταν απαραίτητο.

Καλαμπάκα

Μπορεί στην πόλη της Καλαμπάκας αρκετές ώρες της χθεσινές ημέρας να επικρατούσε έντονη χιονόπτωση. Ωστόσο δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα μιας κι ολόκληρος ο μηχανισμός του Δήμου βρισκόταν σε πλήρη ετοιμότητα. Στα ορεινά του νομού η κατάσταση διέφερε μιας και η προσοχή τόσο του Δήμου, όσο και της Περιφέρειας Θεσσαλίας στρεφόταν στις ορεινές περιοχές όπου επικρατούσε έντονη χιονόπτωση και το ύψος του χιονιού ξεπερνούσε τους 40 πόντους. Τα μηχανήματα κρατούσαν ανοιχτό το οδικό δίκτυο, ενώ για την κίνηση των οχημάτων απαιτούνταν αντιολισθητικές αλυσίδες.

Συγκεκριμένα αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνταν από το 28ο χλμ. Τρικάλων – Ιωαννίνων (θέση Μουργκάνι) έως το 65ο χλμ. (Α/Κ Μαλακασίου).

Πύλη

Μάχη με τα χιόνια έδιναν από τα ξημερώματα της Πέμπτης ο Δήμος Πύλης και η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Το ύψος του χιονιού από τους Γόμφους έως και την Πύλη άγγιζε τους 5 πόντους ενώ ανηφορίζοντας στα ορεινά ξεπερνούσε κατά τόπους και τους 50 πόντους. Μηχανήματα και υπάλληλοι έδιναν αγώνα και κατάφεραν να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς. Ωστόσο η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ήταν απαραίτητη από το 25ο χλμ. της επαρχιακής οδού Τρικάλων – Άρτας (θέση Αναβρυσούλα) έως το 75ο χλμ. (γέφυρα Αλεξίου), από το 4ο χλμ της επαρχιακής οδού Πύλης – Μεσοχώρας (θέση Πηγή των Θεών) έως το 55ο χλμ. (Μεσοχώρα), και από το 35ο έως το 68ο χλμ. της επαρχιακής οδού Πύλης Μεσοχώρας.

Οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να είναι πιο έντονες της επόμενες ημέρες καθώς το θερμόμετρο στα ορεινά θα δείχνει ακόμη και τους -17 Βαθμούς Κελσίου.

Φαρκαδόνα

Σε καλύτερη σχετικά «μοίρα» βρισκόταν από το πρωί η περιοχή της Φαρκαδόνας, χωρίς βέβαια να υπάρχει επανάπαυση από πλευράς Δήμου που βρισκόταν πλήρως προετοιμασμένος για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προέκυπταν. Η συνεργασία του δημάρχου με τους αντιδημάρχους και τους προέδρους των κοινοτήτων υπήρξε τακτική, προκειμένου να υπάρχει πλήρη εικόνα για την κατάσταση.

Στην πλειονότητα του Δήμου σημειωνόταν βροχές που συνδυαζόταν με χιόνι. Η κατάσταση ωστόσο χειροτέρευε δυτικότερα, καθώς από τον κόμβο του Νεοχώριου και άνω νωρίς το πρωί της Πέμπτης σημειωνόταν έντονες χιονοπτώσεις. Ίδια κατάσταση επικρατούσε και στο Διάσελλο, όπου το ύψος του χιονιού άγγιξε τους 10 περίπου πόντους, χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα με το οδόστρωμα μιας και τα μηχανήματα ήταν ήδη σε ετοιμότητα.

Στο οδικό κομμάτι της εθνικής οδού Τρικάλων – Λάρισας στις 9 περίπου το πρωί επιχειρούσαν μηχανήματα της Περιφέρειας καθώς το χιόνι άρχισε να καλύπτει ελαφρά το οδόστρωμα. Ο Δήμος θα συνεχίσει να είναι σε ετοιμότητα καθώς προετοιμάζεται τις επόμενες ώρες και ημέρες να προχωρήσει στην ρίψη αλατιού.