Τοπική αυτοδιοίκηση, ένα ισχυρό όπλο

Θάνος Κούτσικος: Υποψήφιος Τοπικής Κοινότητας Φαρκαδόνας με τον συνδυασμό «Μαζί δημιουργούμε το Δήμο Φαρκαδόνας», με υποψήφιο Δήμαρχο τον Θανάση Μεριβάκη

Ο Θάνος Κούτσικος φέρει ένα όνομα βαρύ και αποδεικνύει καθημερινά ότι έχει την αξιοπρέπεια και το σθένος να το τιμήσει και να γίνει συνεχιστής του.

Είναι υποψήφιος για την Τοπική Κοινότητα Φαρκαδόνας με τον συνδυασμό «Μαζί δημιουργούμε το Δήμο Φαρκαδόνας», με υποψήφιο Δήμαρχο τον Θανάση Μεριβάκη.

Θεωρεί ότι «στην τοπική αυτοδιοίκηση σκάνε τα πρώτα κύματα της κοινωνικής ωρίμανσης καθώς και οι κρίσεις της καθημερινότητας. Έτσι από το 2010, που λειτούργησε ο «Καλλικράτης» περιφέρειες και Δήμοι υποκατέστησαν και συμπλήρωσαν πολλές από τις λειτουργίες του κεντρικού κράτους, ενώ δημιουργήθηκαν νέοι θεσμοί και υπηρεσίες για την προστασία των ασθενέστερων.

Αν βέβαια το κράτος έλυνε τα χέρια της Αυτοδιοίκησης, θα λυνόντουσαν και περισσότερα προβλήματα. Και σίγουρα θα γλιτώναμε και ανθρώπινες  ζωές, περιουσίες και ταλαιπωρία, αν αποκεντρώναμε την πλειοψηφία των κρατικών υπηρεσιών και αφήναμε την κεντρική κυβέρνηση να σχεδιάζει και να αξιολογεί τις πολιτικές της. Αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία.

Η ιστορία όμως που έχει σημασία είναι ότι σήμερα η σύγχρονη όψη της κοινωνίας απογοητεύει τους πολίτες. Οι προσδοκίες όμως δεν μπορούν και δεν πρέπει να μείνουν ορφανές, τουλάχιστον στον μικρόκοσμο της πόλης μας.

Είναι δεδομένο ότι τώρα, πια, στην Ελλάδα, κοινοτάρχες, δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα έχουν ακόμη πιο σημαντικό ρόλο. Οι παραπάνω με ένα δημιουργικό επιτελείο (και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό) μπορούν μαζί να κάνουν τη διαφορά και να αλλάξουν αντιλήψεις, να βάλουν τους πολίτες στο παιχνίδι, ώστε να προάγουν την πόλη τους, την πόλη μας, τη Φαρκαδόνα. Ούτως ή άλλως, με τον «Κλεισθένη», κανείς δεν θα περισσεύει την επόμενη μέρα. Ούτε βέβαια υπάρχει καιρός για χάσιμο.»

Σύντομο βιογραφικό

Ο Θάνος Κούτσικος είναι Φυσικός, απόφοιτος του ΑΠΘ και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στις Φυσικές Επιστήμες. Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, έχει συμμετοχή σε ημερίδες και συνέδρια με θέματα που σχετίζονται με την επιστήμη, το περιβάλλον, τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, τη διαχείριση ενεργειακών πόρων και την αειφορία. Υπήρξε υπεύθυνος για την εκπόνηση πολλών προγραμμάτων για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, την πρακτική εφαρμογή και την εκμετάλλευση τους.

Έχει συγγραφικό έργο που αφορά στην επιστήμη, την ιστορία και φιλοσοφία της επιστήμης, καθώς και σχολικών βοηθημάτων φυσικής. Παράλληλα έχει πιστοποιήσεις στις Νέες Τεχνολογίες και στην εφαρμογή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ είναι διαχειριστής ιστοσελίδων με εκπαιδευτικό και επιστημονικό περιεχόμενο.

Υπήρξε μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φαρκαδόνας και στη συνέχεια του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Φαρκαδόνας, στη δημιουργία του οποίου συμμετείχε.

Έχει μακροχρόνια προσφορά στην δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση, ως εκπαιδευτικός και ως ιδιοκτήτης και διευθυντής φροντιστηρίου Μ.Ε.