Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουμε εμείς οι νεότεροι

Ίσως στις νεότερες γενιές της περιοχής μας το άκουσμα των τοπωνυμίων να προκαλεί έκπληξη και εντύπωση. Σε κάποιες άλλες των περιπτώσεων, ίσως και γέλιο. Σε κάποιους ίσως περνά αδιάφορα από το αυτί, σε άλλους πάλι να εγείρεται το ενδιαφέρον να γνωρίσουν, να μάθουν γενικότερα για την ιστορία του τόπου τους.

Για τις παλαιότερες γενιές τα τοπωνύμια είναι συνυφασμένα με τις ζωές τους. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους που περπάτησαν βουνά και λαγκάδια, γι’ αυτούς τους ανθρώπους που γνωρίζουν σπιθαμή προς σπιθαμή τον κάθε τόπο. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους που βάφτισαν περιοχές…. τα τοπωνύμια σημαίνουν πολλά.

Φέρνουν στο νου τους θύμησες του παρελθόντος, εικόνες και γεγονότα που παρά το πέρασμα των χρόνων παραμένουν ανεξίτηλα χαραγμένες.

Το «KriniLive» στο πλαίσιο της έρευνας που έχει ξεκινήσει γύρω από τα τοπωνύμια συνάντησε την παρέα των ηλικιωμένων. Και είχαν πολλά να μας πουν μπροστά και πίσω από τη κάμερα και το φωτογραφικό φακό. Να θυμηθούν και αναπολήσουν, να μιλήσουν κι εμείς να καταγράψουμε.

Κάλεσαν τη νέα γενιά να αναζητήσει, να μάθει, να πληροφορηθεί για την ιστορία του τόπου της γιατί άνθρωπος που ξεχνά την ιστορία του, πραγματικά χάνει την αξία της ζωής.

DSC_00531

Διακρίνονται από Αριστερά: Γεωργίου Σωτήριος, Παπακωνσταντίνου Πασχάλης και Πλατάρας Σπυρίδων