“Τόπος εγκλήματος η Αμφίπολη”- Τι καταγγέλλει ο Όμιλος Φίλων για την ανάδειξη του μνημείου

Για την μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπεύθυνου που κατέθεσε ο Όμιλος Φίλων για την ανάδειξη της Αρχαίας Αμφίπολης- Αμφιπολίτες και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ”Realnews” , μίλησε στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή ο πρόεδρος του ομίλου, Αστέριος Τσίντσιφος.

Oκ. Τσίντσιφος έκανε λόγω για ”έγκλημα” που τελέστηκε στην Αμφίπολη μετά την σύληση του Τύμβου. «Δεν θα πρέπει πλέον να λέμε Τύμβος Αμφίπολης, θα πρέπει να λέμε τόπος εγκλήματος. Το μνημείο ήταν τελείως ασύλητο και συλήθηκε στην πρόσφατη ανασκαφή. Υπάρχουν στοιχεία γι΄αυτό και καταθέσαμε μηνυτήρια αναφορά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο κ. Τσίνστιφος υπογράμμισε ότι «τρία φορτηγά απομακρύνθηκαν από εκεί στην καταδρομική ενέργεια που είχε οργανωθεί. Όταν αποκλείστηκε το μνημείο και το χωριό Μεσολακκιά που είναι στην περιοχή και απαγορευόταν η πρόσβαση για 3,5 ώρες. Το τι είχαν τα φορτηγά, έχουμε μαρτυρίες που γίνονται ακόμα περισσότερες -γιατί όπως λέμε- ο κόσμος το έχει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι. Όλοι ξέρουν τι συνέβη εκεί. Η μηνυτήρια αναφορά έδωσε δίοδο σε αυτά που συμβαίνουν».

Επίσης, κατήγγειλε για αρχαιοκαπηλία το υπουργείο Πολιτισμού γιατί όπως είπε «ακόμα είμαι σοκαρισμένος από την πληροφορία που έλαβα χθες τα μεσάνυχτα. Αυτό που έκαναν είναι απερίγραπτο. Δεν μιλάμε πλέον για ένα άγαλμα αλλά για περισσότερα γιατί υπήρχαν και άλλα αγάλματα. Στο υπουργείο Πολιτισμού μας χλεύασαν. Πριν από τη μηνυτήρια αναφορά στείλαμε εξώδικο και δεν μας απάντησαν. Εδώ, υπάρχει ένας άτυπος κανόνας ότι ο ένοχος δεν απαντά. Από τη στιγμή που αυτά δεν είναι καταγεγραμμένα πουθενά, μιλάμε για αρχαιοκαπηλία».

Επισήμανε, ωστόσο, ότι «οι αρχές ερευνούν τις σοβαρότατες καταγγελίες που υποβλήθηκαν μέσω της μήνυσης και αν κριθεί ότι συνέβη κάτι τότε θα προσωποποιηθούν οι ευθύνες».

Πηγή: enikos.gr