Τρίκαλα: Γνωριμία με την πολιτιστική κληρονομιά και τον Αρχαίο πλούτο

Η Εφορία Αρχαιοτήτων Τρικάλων συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς από τις 28 έως τις 30 Σεπτεμβρίου, καλώντας τους πολίτες να έρθουν κοντά στα αρχαιολογικά μνημεία της περιοχής μας

Η Εφορία Αρχαιοτήτων Τρικάλων συμμετέχει για μια ακόμη χρονιά στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ημέρες που φέρνουν τους πολίτες κοντά στην ιστορία, κοντά στον πολιτισμό, κοντά στα ιστορικά μνημεία για τα οποία αρκετοί από εμάς δεν γνωρίζουμε πολλά.

Πλέον οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς αποτελούν θεσμό. Και πως άλλωστε όταν υλοποιούνται για περισσότερο των 20 χρόνων.

Ο εορταστικός χαρακτήρας του προγράμματος προσκαλεί τους επισκέπτες να έλθουν σε επαφή με την πολιτιστική τους κληρονομιά με τρόπους λιγότερο ακαδημαϊκούς και περισσότερο βιωματικούς, μέσα από συναυλίες, εκπαιδευτικές δράσεις, δημιουργικά εργαστήρια, αφηγήσεις παραμυθιών, παραστάσεις, εικαστικές παρεμβάσεις, εκθέσεις κ.ά.

Το θέμα των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη διετία 2017-2018 είναι αφιερωμένο στις «ΠΟΛ(Ε)ΙΣ», παλιές και νέες, μεγάλες ή μικρότερες, σημαντικές ή λιγότερο σπουδαίες με σκοπό μια διαφορετική αφήγηση της ιστορίας που θα θέσει προβληματισμούς και θ’ ανοίξει συζητήσεις για τη μεταμόρφωσή τους μέσα στο σύγχρονο κόσμο και το μέλλον τους.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων, συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό με τις εξής δράσεις:

«Η πόλη αφηγείται τις μικρές της ιστορίες», Δευτέρα, 1η Οκτωβρίου 2018

Θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση, περιήγηση και κυνήγι θησαυρού στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Τρίκκης, στις μεταβυζαντινές εκκλησίες στην παλιά πόλη των Τρικάλων με το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τρικάλων. Η δράση απευθύνεται σε σχολικές ομάδες παιδιών που φοιτούν στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και στις τάξεις του Γυμνασίου και θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Αναπτυξιακό Κέντρο Θεσσαλίας (ΑΚΕΘ), με χρήση σύγχρονης τεχνολογίας (QR codes, Beacon, Ρομποτική) που θα παρέχεται στα παιδιά.

Μέσα από μια ευχάριστη διαδρομή στα στενά δρομάκια ανακαλύπτουμε και αποκαλύπτουμε ιστορικά στοιχεία του παρελθόντος, όπως αυτό αποτυπώνεται σε τοπόσημα, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, στην παραδοσιακή συνοικία Βαρούσι αλλά και σε μεμονωμένα κτήρια- σημεία αναφοράς της πόλης.

Υπεύθυνες επικοινωνίας: κ. Θεοφάνους και κ. Μαντζάνα, στο τηλέφωνο 2431076647.

Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό

Θα φιλοξενείται έκθεση με ανακοινώσεις τοίχου (poster) με τις οποίες συμμετείχε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων σε επιστημονικά συνέδρια και αναφέρονται στο έργο χωρικής αρμοδιότητάς της.

Η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους της Εφορείας, κατά το τριήμερο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2018) είναι ελεύθερη για το κοινό.