Τριπλό χαρακτήρα είχαν οι εκδηλώσεις προς τιμή της Αγίας Παρασκευής στον Πετρόπορο

Θρησκευτικό, ιστορικό και πολιτιστικό χαρακτήρα είχαν οι εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας, και στη συνέχεια το πρωί της Τρίτης στο δημοτικό διαμέρισμα του Πετροπόρου του Δήμου Φαρκαδόνας με αφορμή τον εορτασμό της Αγίας Παρασκευής.

Στο φερώνυμο εξωκλήσι που τιμάται η μνήμη της Αγίας Παρασκευής, σε ένα άκρως ιστορικό σημείο του χωριού, το λόφο του «Ζουρ Παπά» το απόγευμα της Δευτέρας άρχισαν να καταφθάνουν πλήθη επισκεπτών από τον Πετρόπορο και τα γειτονικά χωριά για να τιμήσουν τη μνήμη της Μεγαλομάρτυρας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την τέλεση του Πανηγυρικού Εσπερινού ενώ στη συνέχεια ακολούθησε αρτοκλασία και Θείο Κήρυγμα με αναφορά στο βίο της Αγίας και στο μαρτυρικό θάνατο, εξαιτίας της πίστης και της αγάπης της στο Χριστό και στο Χριστιανισμό.

Το ύψωμα του «Ζουρ Παπά» γέμισε ασφυκτικά από κόσμο καθώς παρά την υψηλή θερμοκρασία του καλοκαιριού οι πιστοί ανηφόρισαν για να προσκυνήσουν στην εκκλησία.

Οι φετινές εκδηλώσεις είχαν πλούσιο ιστορικό άρωμα, μιας και λίγο μετά την ολοκλήρωση των θρησκευτικών εκδηλώσεων ακολούθησε ομιλία από την διευθύντρια του δημοτικού σχολείου Ταξιαρχών κα Ελένη Τζαβέλα που αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του σημείου, μιας στους πρόποδες του συγκεκριμένου λόφου βρίσκονται μέχρι και σήμερα τα απομεινάρια της Αρχαιότητας και συγκεκριμένα των τειχών της Πέλιννα. Όπως είπε και η ίδια η περιοχή του Πετροπόρου και των όμορων χωριών των Ταξιαρχών και του Πετρωτού παρουσιάζει πλούτο στοιχείων που ήρθαν στην επιφάνεια μετά από ανασκαφικές εργασίες.

Η κα Τζαβέλα δεν παρέλειψε να σταθεί και στους μύθους και στην παραδόσεις που συνοδεύουν το εξωκλήσι, το λόφο και γενικά τον «κρατήρα», ένα άκρως εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο που βρίσκεται όπισθεν της εκκλησίας. Στις προφορικές παραδόσεις αιώνων που μιλούν για τη ζωή ενός ιερέα και της οικογένειας του.

Λίγο αργότερα στον ίδιο χώρο παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από τα χορευτικά του χωριού και του Συλλόγου Γυναικών Φαρκαδόνας.

Στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκε η παραδοσιακή φιλοξενία προσφορά της «Πέλιννα».

Οι εκδηλώσεις προς τιμή της Αγίας Παρασκευής κορυφώθηκαν σήμερα το πρωί με την τέλεση της Εωθινής Θείας Λειτουργίας.