Τρεις μεγάλες απειλές για τη μελισσοκομία στο δήμο Φαρκαδόνας και στα Τρίκαλα

Τα ραντίσματα, οι κλοπές και η παράνομη πώληση μελιού τα κύρια προβλήματα του κλάδου σύμφωνα με τον τοπικό σύλλογο

Με την παραγωγή του μελιού να βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο, οι μελισσοκόμοι του δήμου Φαρκαδόνας και των Τρικάλων για ακόμη μια φορά, απευθύνονται στους αγρότες – καλλιεργητές, καλώντας τους να περιορίσουν τα ραντίσματά τους, κατά τις ώρες που ορίζει ο κανονισμός. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Μελισσοκομικού  Συλλόγου Τρικάλων κ. Κώστας Θάνος, πρόκειται για μια νοοτροπία που όχι μόνο καταστρέφει τα μελίσσια της περιοχής, αλλά και τις ίδιες τις καλλιέργειες, αφού χωρίς τη μέλισσα δεν θα έχουν και την αντίστοιχη καρποφορία.

«Δυστυχώς κάθε φορά αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα. Ευτυχώς, νέοι άνθρωποι που έχουν ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια να ασχολούνται με την καλλιέργεια της γης, φαίνεται να έχουν μια άλλη παιδεία και να βελτιώνουν με τη στάση τους σημαντικά την κατάσταση. Όμως ένα μεγάλο ποσοστό αγροτών, συνεχίζει να μην ακολουθεί τον κανονισμό σε ότι αφορά τα ραντίσματα», τονίζει ο πρόεδρος.

Από την άλλη, αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα των κλοπών. Αποτέλεσμα, να προβαίνουν στην εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης ώστε να εντοπίζονται όσοι κλέβουν κυψέλες, δίνοντας ακόμη ένα πλήγμα στους παραγωγούς. Όπως αναφέρει ο κ. Θάνος, και στις δύο περιπτώσεις, οι έλεγχοι είναι είτε αδύνατοι είτε ανύπαρκτοι, κάτι που κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη διαδικασία παραγωγής. Κάτι αντίστοιχο γίνεται και με τη παράνομη διάθεση μελιού χωρίς παραστατικά και εγγυήσεις ασφάλειας για τους καταναλωτές και σε πολλές περιπτώσεις, χωρίς καν να υπάρχει όφελος από την τιμή που διατίθεται το μέλι ανά κιλό. «Θα πρέπει και οι καταναλωτές συνειδητά να επιλέγουν παραγωγούς νόμιμους για την αγορά μελιού, και σε καμία περίπτωση, να μην εμπιστεύονται μέλι που δεν καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις της παραγωγής» επισημαίνει ο κ. Θάνος.