Βγήκαν στα χωράφια οι βαμβακοσυλλεκτικές μηχανές

Ανοίγει σιγά-σιγά η βαμβακοσυλλεκτική περίοδος η οποία θα ενταθεί στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας και θα ολοκληρωθεί στα τέλη του επόμενου μήνα

Στα βαμβακοχώραφα του νομού άρχισαν να βγαίνουν οι βαμβακοσυλεκτικές μηχανές για την συλλογή της φετινής σοδειάς.

Μικρός μέχρι στιγμής αριθμός αγροτών άρχισε να συλλέγει από τα χωράφια τη φετινή παραγωγή, κυρίως στις πρώιμες καλλιέργειες. Η διαδικασία θα εντατικοποιηθεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις αγροτών, στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας, για ολοκληρωθεί στα τέλη περίπου του Οκτώβρη.

Σε γενικές γραμμές οι αποδόσεις από το μικρό μέχρι στιγμής δείγμα, χαρακτηρίζονται ικανοποιητικές μιας και αγγίζουν τα 350 κιλά το στρέμμα. Ωστόσο τα ακριβή συμπεράσματα αναμένεται να εκδοθούν όσο περνά ο καιρός και θα συλλέγεται το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής. Οι αγρότες εκτιμούν ότι οι παραγωγές θα είναι καλές και θα κυμαίνονται σε ορισμένες περιοχές μεταξύ 350-400 κιλών το στρέμμα. Παράλληλα δεν παραλείπουν να εξηγήσουν ότι αν οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το καλοκαίρι, το οποίο υπήρξε αρκετά βροχερό και οι θερμοκρασίες για μεγάλο διάστημα θύμιζαν περισσότερο άνοιξη, παρά καλοκαίρι, ήταν ευνοϊκότερες τότε οι παραγωγές στο τέλος της καλλιεργητικής περιόδου θα ήταν σαφώς υψηλότερες.

Πλέον η προσοχή των παραγωγών είναι στραμμένη στις τιμές που αναμένεται να ανακοινώσουν οι εκκοκκιστές, με την αγορά να εκτιμά ότι φέτος θα είναι πάνω από τα 55 λεπτά το κιλό.

Οι εκκοκκιστές πάντως αναμένεται και φέτος να επιλέξουν την τακτική των ανοιχτών τιμών, ενώ τα προβλήματα με τα κλωστήρια της Τουρκίας, αποτελούν τροχοπέδη ή κατά τους παραγωγούς άλλοθι για ακόμη πιο ανοδικές τάσεις…