Βοούσε από τραγούδια του Μάη το χωριό της Κρήνης

Γυναίκες του χωριού και μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου περιηγήθηκαν σε κάθε γωνιά του οικισμού συγκεντρώνοντας λουλούδια και στολίζοντας το Κλήδονα

Τα προεόρτια της μεγαλύτερης γιορτής της άνοιξης, της φύσης και των λουλουδιών ξεκίνησαν νωρίς του απογεύματος της Δευτέρας στο χωριό της Κρήνης. Γυναίκες κάθε ηλικίας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρήνης για την αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα. Έθιμο που είναι συνυφασμένο με το Μάη και διαδεδομένο σε κάθε χωριό της Φαρκαδόνας, μιας και αναβίωνε τις παλιές καλές εποχές από ανύπαντρες κοπέλες, με στόχο να τους φανερωθεί ο άνδρας που θα τις συντροφεύσει στη ζωή τους.

Η αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα στη Κρήνη τα είχε όλα, κυρίως παραδοσιακό τόνο που φρόντισαν να δώσουν οι παλιότερες γυναίκες του οικισμού που έφεραν στη μνήμη τους τις σκηνές που ζούσαν, όντας κορίτσια ανύμφευτα, που αδημονούσαν να τους φανερωθεί ο άνδρας που θα παντρευτούν.

Ο Κλήδονας αναβίωσε, όπως επιτάσσει το έθιμο, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Νωρίς το απόγευμα οι γυναίκες, αφού συγκεντρώθηκαν στην βρύση περιηγήθηκαν αρχικά στον λόφο του Αγίου Νικολάου, συγκεντρώνοντας αγριολούλουδα. Από εκεί  περιηγήθηκαν στις γειτονιές του χωριού, τραγουδώντας Μαγιάτικα τραγούδια. Τραγούδια που τραγουδιόταν την 1η Μάη, υμνώντας το μήνα των λουλουδιών, της φύσης, του τελευταίου μήνα της άνοιξης.

Περνώντας από τα σπίτια συγκέντρωσαν λουλούδια που προσφερόταν από τις αυλές. Κυρίως τριαντάφυλλα λογιών – λογιών, μαργαρίτες και βιολέτες διαφόρων χρωμάτων και αρωμάτων. Και το σεργιάνι των γυναικών συνεχίστηκε έως την πλατεία του χωριού, όπου το καζάνι του Κλήδονα, στολίστηκε από νεαρά κορίτσια και υπό τις υποδείξεις των μεγαλυτέρων γυναικών. Τα τραγούδια βούιζαν στο χωριό το οποίο ήρθε να θυμηθεί και να αναπολήσει. Ο Κλήδονας κλειδώθηκε καλά και πλέον θα φυλαχτεί επί διημέρου για να τον φεγγίσει ο ήλιος και να τον λάμψει το μαγιάτικο φεγγάρι.

Πλέον οι εκδηλώσεις συνεχίζονται το απόγευμα της Τρίτης με τον εορτασμό της Ανακομιδής των Λειψάνων του Αγίου Αθανασίου. Στο εξωκλήσι του Αγίου, στο λόφο μεταξύ Κρήνης και Οιχαλίας  που στέκει αγέρωχος ο Ναός που ανακαινίσθη από τον Αθανάσιο Γιαννίκη, θα τελεστή Μέγας Εσπερινός μετ΄ αρτοκλασίας. Αργότερα θα προσφερθεί παραδοσιακή φιλοξενία προσφορά του κ. Γιαννίκη (Κοφτός με πρόβειο).

Οι εκδηλώσεις του Κλήδονα θα κορυφωθούν την Τετάρτη 2 Μάη με το εορτασμό του Αγίου που αγρυπνεί ευλογώντας του διαβάτες που διέρχονται της συνδετήριας περιφερειακής οδού, ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην πλατεία του χωριού και γύρω από το στολισμένο με λουλούδια καζάνι.


1 σχόλιο

  1. Βάιος Χριστοδουλόπουλος
    02/05/2018 at 00:08

    Αξίζουν συγχαρητήρια στις αγαπητές κυρίες και στα καλά παιδιά, για την διατήρηση και αναβίωση των τοπικών εθίμων! Επίσης συγχαρητήρια και στην ηλ. Εφημερίδα σας για την κάλυψη και την ανάδειξη των πολιτιστικών δρώμενων! Ευχές για άφθονο εθελοντισμό και όρεξη για συμμετοχή!