Βραβεύτηκε μια γνήσια Καραγκούνα των Ταξιαρχών

Η  Αικατερίνη Καλαντζή τιμήθηκε από το Σύλλογο «Θεριστάδες» για την πλούσια προσφορά στην παράδοση και τον πολιτισμό

Είναι από τα πρόσωπα που όταν τα συναντάς δύσκολα τα ξεχνάς. Και πως άλλωστε όταν σε αυτά διακρίνονται, η αγαθότητα των ανθρώπων του χωριού, το χαμόγελο, η εμπειρία της ζωής, της γνώσης, της σοφίας, της ειλικρίνειας και της προσφοράς.

Συναντώντας την γιαγιά πλέον Αικατερίνη Καλαντζή από τους Ταξιάρχες αισθάνεσαι μια γαλήνη, το χαμόγελο και οι συμβουλές σε αφοπλίζουν και σε κάνουν να σκεφτείς, να προβληματιστείς, να αναθεωρήσεις απόψεις. Πολύ περισσότερο σε κάνουν να σκεφτείς παραδοσιακά, βλέποντας στο πρόσωπό της, ένα κομμάτι του τόπου μας που τείνει να εξαφανιστεί. Τείνει να εξαφανιστεί μιας και ο σύγχρονος τρόπος ζωής, οδήγησε τους περισσότερους από εμάς να ξεχνάμε τις ρίζες μας.

Η ηλικιωμένη γυναίκα, χρόνια τώρα είναι ιδιαίτερα γνωστή στην ευρύτερη περιοχή των Πελινναίων. Γνήσια Καραγκούνα, έχει προσφέρει ένα πλούσιο έργο στο χωριό και στην ευρύτερη περιοχή. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τις συμβουλές της, την άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμα φορέων και σχολείων της περιοχής προς ενημέρωση μαθητών και μελών γύρω από την Καραγκούνικη παράδοση, η προσφορά παραδοσιακών ρούχων και στολών σε Συλλόγους αλλά και κατοίκους του χωριού και της περιοχής.

Η σοφία της ωστόσο σαγηνεύει νέους και εφήβους που μένουν ασάλευτοι κατά τις συναντήσεις τους μαζί της.

Μια άξια Καραγκούνα  θα έλεγε κανείς παράδειγμα προς μίμηση. Στις πρόσφατες πολιτιστικές εκδηλώσεις που διεξήχθησαν με αφορμή τον εορτασμό της Σύναξης των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ στους Ταξιάρχες, ο Σύλλογος Θεριστάδες ήρθε να βραβεύσει τη ηλικιωμένη γυναίκα. Το βραβείο αποδόθηκε από τον κ. Αντώνη Παπαμιχαήλ, πρόεδρο των Θεριστάδων και τον δήμαρχο Φαρκαδόνας κ. Θανάση Μεριβάκη, με την ευχή να ο Θεός να της χαρίζει πολλά χρόνια ακόμη για να συμβουλεύει και να ενημερώνει πολιτιστικά και παραδοσιακά τους συντοπίτες της.

Η ίδια συγκινημένη από την τιμή που της επιφυλάχτηκε παρότρυνε τη νέα γενιά να ακολουθεί την παράδοση, να συνεχίζει τα ήθη και τα έθιμα, προκειμένου το δέντρο της ιστορίας και του πολιτισμού, της Καραγκούνικης κουλτούρας να ριζώσει βαθιά και να ξεραθεί από τη λήθη.

Η κ. Αικατερίνη καταχειροκροτήθηκε από τον κόσμο που την αγαπά και την σέβεται ως προσωπικότητα κι ως άνθρωπο.