Οι βροχές ανησυχούν πλέον πολλούς αγρότες

Οι έντονες κατά τόπους βροχοπτώσεις που σημειώνονται σε καθημερινή βάση την τελευταία εβδομάδα έχουν αρχίσει να δημιουργούν τα πρώτα προβλήματα

Οι συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις που πλήττουν ολόκληρο το φάσμα του νομού, δημιουργούν άγχος στους αγρότες.

Κι ενώ στα τέλη του Απρίλη και το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου ανέμεναν με αγωνία τις βροχές, πλέον παρακαλούν κάποια στιγμή αυτές να ολοκληρωθούν γιατί κάθε άλλο από ωφέλιμες είναι πλέον σε κάποιες καλλιέργειες.

Οι αγρότες μετά την σπορά του βαμβακιού, Απρίλιο και αρχές Μάη, είχαν φροντίσει για το πότισμα των καλλιεργειών τους, μάλιστα σε μέγιστο βαθμό σε κάποιες των περιπτώσεων μιας και οι υψηλές θερμοκρασίες το επέβαλαν για την ανάπτυξη των φυτών.

Οι έντονες κατά τόπους βροχοπτώσεις που σημειώνονται σε καθημερινή βάση την τελευταία εβδομάδα έχουν αρχίσει να δημιουργούν τα πρώτα προβλήματα καθώς τα βρόχινα νερά συγκεντρώνονται ακόμη και στις καλλιεργούμενες εκτάσεις απειλώντας τα φυτά με σάπισμα.

Φυσικά δεν στεκόμαστε μονάχα εκεί. Οι υψηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν προ ημερών προκάλεσαν την πρόωρη ξηρασία και ωρίμανση των σιτηρών. Η πλειονότητα των αγροτών εξαιτίας του υψηλού κόστους δεν προχώρησαν στο πότισμα της καλλιέργειας με αποτέλεσμα αυτή να ωριμάσει πρόωρα. Οι βροχοπτώσεις εκτιμούν οι αγρότες θα δημιουργήσουν υποβάθμιση της παραγωγής με αλυσιδωτές συνέπειες, στην παραγωγή, στην ποιότητα και στις τιμές πώλησης.

Οι αγρότες και δη οι δενδροκαλλιεργητές εκτιμούν ότι οι βροχοπτώσεις θα δημιουργήσουν προβλήματα και σε καρποφόρα δέντρα, κερασιές, βερικοκιές που βρίσκονται στο στάδιο της πλήρους ωρίμανσης.

Η μόνη καλλιέργεια που επωφελείται των βροχοπτώσεων είναι αυτή του καλαμποκιού που απαιτεί αρκετό νερό για την ανάπτυξή της.