Ξεκίνησε η δήλωση των ζημιών από την χαλαζόπτωση του περασμένου Σαββάτου

Οι αγρότες  των χωριών της Νομής, της Φανερωμένης, του Πετροπόρου και της Πηνειάδας μπορούν να προσέρχονται στα ΚΕΠ μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου για να δηλώσουν τις καταστροφές

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν αργά το απόγευμα και το βράδυ του περασμένου Σαββάτου σε χωριά του Δήμου Φαρκαδόνας και σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, είχαν ως αποτέλεσμα την πρόκληση εκτεταμένων ζημιών και καταστροφών.

Στο επίκεντρο των έντονων καιρικών φαινόμενων και συγκεκριμένα ισχυρών ανέμων και της έντονης χαλαζόπτωσης βρέθηκαν αγροκτήματα της Πηνειάδας, της Νομής, του Πετροπόρου και της Φανερωμένης.

Η χαλαζόπτωση που σημειώθηκε το Σάββατο σε συνδυασμό με τους έντονους ανέμους προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε βαμβάκι, καλαμπόκι, κηπευτικά και θερμοκήπια. Οι αγρότες εμφανίζονται απογοητευμένοι μιας και σε λίγο χρονικό διάστημα θα προχωρούσαν στην συλλογή της σοδειάς, εντούτοις όμως τα καιρικά φαινόμενα κατέστρεψαν σε μεγάλο βαθμό τις καλλιέργειες τους.

Οι ζημιές προκάλεσαν ολική ή μερική καταστροφή σε βαμβάκια και καλαμπόκια, καταστρέφοντας τους καρπούς, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρισκόταν στο στάδιο της τελικής ωρίμανσης και λίγο πριν την συλλογή τους. Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν από το χαλάζι και τον αέρα στα θερμοκήπια των χωριών της Δημοτικής Ενότητας Πελινναίων, με το κόστος των ζημιών να είναι ανυπολόγιστο.

Άμεσα από το Δήμο Φαρκαδόνας και τις αρμόδιες Υπηρεσίες του, έγινε αναγγελία των ζημιών στον ΕΛΓΑ προκειμένου να δηλωθούν οι καταστροδές, έτσι ώστε να ξεκινήσει η καταγραφή από τα ελεγκτικά κλιμάκια.

Συγκεκριμένα οι δηλώσεις ζημιών σε κτήματα της τοπικής κοινότητας Πηνειάδας, εξαιτίας της χαλαζόπτωσης της 8ης Σεπτεμβρίου θα υποβάλλονται έως τις 23 Σεπτεμβρίου στον ανταποκριτή ΕΛΓΑ στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών Φαρκαδόνας. Έως και την προαναφερόμενη ημερομηνία θα μπορούν να υποβάλλονται οι δηλώσεις στο ΚΕΠ της Δημοτικής Ενότητας Πελινναίων για τους παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές στα χωριά της Νομής, της Φανερωμένης και του Πετροπόρου.

Οι αγρότες κατά την παρουσία τους στα ΚΕΠ Φαρκαδόνας και Πελινναίων οφείλουν να φέρουν μαζί τους υποχρεωτικά την Αστυνομική Ταυτότητα και τη δήλωση του ΟΣΔΕ της φετινής χρονιάς.