Ξεκίνησε η καταβολή των συντάξεων στους αγρότες του ΄51

Όσοι κατέθεσαν αιτήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2018 και δεν είχαν διαδοχική ασφάλιση, παρά μόνο στον ΟΓΑ, κρίθηκαν συνταξιούχοι, έλαβαν αναδρομικά από τον Ιούλιο και την σύνταξη του Δεκεμβρίου

Μετά από αρκετούς μήνες καθυστερήσεων οι ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΓΑ, γεννηθέντες το 1951, έλαβαν τις προηγούμενες ημέρες τα αναδρομικά χρήματα των συντάξεων που αντιστοιχούν από τον Ιούλιο έως και το Δεκέμβριο.

Φυσικά δεν πρόκειται για το σύνολο των υποψηφίων συνταξιούχων γεννηθέντων του 1951 αλλά για μέρος αυτών και συγκεκριμένα για όλους εκείνους που κατέθεσαν τις αιτήσεις συνταξιοδότησης γήρατος κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Για το υπόλοιπο μέρος των εν δυνάμει συνταξιούχων, οι αρμόδιες Υπηρεσίες και υπάλληλοι του ΕΚΦΑ εργάζονται εντατικά, ώστε να συνεχιστεί η ροή  έκδοσης συντάξεων όσων θεμελιώνουν φέτος συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Φέτος η διαδικασία υπολογισμού και χορήγησης των συντάξεων για τους γεννηθέντες το 1951 ξεκίνησε ουσιαστικά από την επομένη της 10ης Αυγούστου, ημερομηνίας δηλαδή που έληξε η προθεσμία, μετά τη σχετική παράταση που είχε δοθεί, για την καταβολή των εισφορών του μηνός Ιουνίου. Αυτό γιατί, δεδομένου ότι ως μήνας έναρξης συνταξιοδότησης λογίζεται ο Ιούλιος, οι ασφαλισμένοι και -προσεχώς… συνταξιούχοι- οφείλουν να έχουν πληρώσει και τις εισφορές του προηγούμενου μήνα, παίρνοντας φυσικά και το ανταποδοτικό κομμάτι που αντιστοιχεί στο διάστημα αυτό.

Όσοι είχαν καταθέσει αίτηση το πρώτο τρίμηνο του 2018 δεν είχαν καταβάλει τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Με απόφαση που είχε ληφθεί όλοι αυτοί και αυτοί έπρεπε να καταβάλλουν στον Ενιαίο Οργανισμό τα χρήματα των εισφορών που αντιστοιχούσαν τους μήνες Ιανουάριο Ιούνιο 2018. Όσοι δεν είχαν καταβάλει, τα χρήματα παρακρατούνταν αυτόματα κατά την πίστωση των αναδρομικών.

Σημειωτέον ότι πέρυσι οι αγρότες που επρόκειτο να βγουν στη σύνταξη, δηλαδή οι γεννηθέντες το 1950, κατέβαλαν εισφορές μέχρι και τον τελευταίο μήνα του 2016, καθώς η ασφαλιστική τους ικανότητα έληγε στις 31 Δεκεμβρίου του έτους αυτού.

Σύμφωνα με πληροφορίες εντός του Δεκέμβρη θα ακολουθήσει η καταβολή των αναδρομικών και σε όσους κατέθεσαν αιτήσεις Απρίλιο και μετέπειτα, όπως επίσης και των συντάξεων τους.

Αναφορικά με τις επίσημες αποφάσεις των συνταξιούχων αυτές θα κοινοποιηθούν εγγράφως στους νέους πλέον συνταξιούχους από το επόμενο έτος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζουν και τα ποσά τα οποία αντιστοιχούν στις συντάξεις τους, όπως επίσης και διάφορα άλλα διευκρινιστικά στοιχεία σχετικά με τα συντάξιμα έτη και το χρόνο ασφάλισης.

Από το 2019, βάσει των τελευταίων αλλαγών στον ασφαλιστικό νόμο που ψηφίστηκαν στις αρχές του καλοκαιριού, το δικαίωμα σύνταξης γήρατος για τους αγρότες θα ενεργοποιείται, όπως και για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους, την ημέρα των 67ων γενεθλίων τους.