Πάγωσαν τα λαχανικά από ισχυρό ψύχος και υπέστησαν ζημιές θερμοκηπιακές μονάδες στα χωριά των Πελινναίων

Απελπιστική χαρακτηρίζεται η κατάσταση στα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Πελινναίων, περιοχή, όπου η πλειονότητα των αγροτών ασχολείται με την καλλιέργεια λαχανικών, είτε θερμοκηπιακών, είτε ελευθέρας παραγωγής.
Ο παγετός των προηγούμενων ημερών, αλλά και οι πολικές θερμοκρασίες της χθεσινής βραδιάς έχουν καταστρέψει τα πάντα, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να βρίσκονται σε απόγνωση.
Οι ζημιές που προκλήθηκαν σε θερμοκήπια της περιοχής είναι εκτεταμένες μετά την χιονόπτωση και τον παγετό. Συγκεκριμένα η χιονόπτωση «βούλιαξε» ορισμένα θερμοκήπια στην ευρύτερη περιοχή, ενώ εκεί που οι εγκαταστάσεις έμειναν όρθιες έρχονται αντιμέτωπες με άλλα σοβαρότερα προβλήματα, της καταστροφής από τον πάγο των κλιματιστικών για την θέρμανση των χώρων.
Τα λαχανικά όλων των ειδών δεν άντεξαν το ισχυρό ψύχος και καταψύκτικαν με συνέπεια να μην υπάρχει περίπτωση να αναβλαστήσουν και να αποδώσουν, όταν οι καιρικές συνθήκες βελτιωθούν.
Οι παραγωγοί πλέον εξηγούν ότι πέραν της οικονομικής καταστροφής, οι ζημιές θα έχουν αλυσιδωτές συνέπειες. Από την επόμενη εβδομάδα επισημαίνουν ότι οι ελλείψεις στην αγορά θα είναι έντονες και ειδικά στις λαϊκές αγορές που τροφοδοτούνται από τους ντόπιους παραγωγούς. Κάνουν λόγο για άνοδο των τιμών καθώς τα λαχανικά θα έρχονται από μακρινές περιοχές της χώρας που δεν έχουν πληγεί από τον παγετό.
Ζητούν την άμεση την άμεση καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και την αποζημίωση στο 100% της παραγωγής, όπως επίσης και για τις ζημιές που υπέστησαν θερμοκήπια και μηχανολογικός εξοπλισμός των εγκαταστάσεων.