Υιοθετήσατε σκύλο ;;; Ιδού τα βήματα επιλογής της καλύτερης τροφής του

Είστε από αυτούς τους ανθρώπους που περνάτε ατελείωτες ώρες, μέρες, μήνες μπροστά στον  υπολογιστή ψάχνοντας ώστε να επιλέξετε την καλύτερη τροφή σκύλου; Φαίνεται απίθανο – να προσπαθείτε να βρείτε μια ποιοτική και αυθεντική σκυλοτροφή που να κάνει καλό στο κατοικίδιο σας. Θέλετε επισης να παραμένετε σε έναν καλό χρηματικό υπολογισμό και μερικές φορές  αυτό ίσως σας δημιουργεί άγχος και νευρικότητα; Για όλα υπάρχει λύση!
Όντως δεν είναι ‘’παιχνιδάκι’’, γιατί μια καλή ξηρά τροφή σκύλου δεν πρέπει να αρκείται στο να έχει ωραία γεύση, αλλά να μη  του δημιουργεί και αναστάτωση στο πεπτικό του σύστημα, να του προσφέρει πολλή ενέργεια, να κρατάει το τρίχωμα του γυαλιστερό, μαλακό και τα μάτια του λαμπερά και καθαρά. Είναι μερικές φορές λίγο δύσκολο να προσπαθείτε να βρείτε μια τροφή που να πληροί όλα αυτά, αλλά τα συγκεκριμένα θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε καλύτερα αυτή τη διαδικασία.

Βήμα 1ο: Λάβετε υπόψιν την ηλικία, το επίπεδο δραστηριότητας, τη φυλή και το προφίλ αναπαραγωγικότητας.
Τα φυσικά χαρακτηριστικά του σκύλου, η συμπεριφορά του και γενικά, η κατάσταση της υγείας του είναι υπερβολικά πολύ σημαντικοί παράγοντες που πρέπει  να λαμβάνονται υπόψιν κατά την επιλογή της κατάλληλης σκυλοτροφής. Τα κουταβάκια και οι θηλάζουσες μητέρες χρειάζονται περισσότερες θερμίδες τη μέρα, ενώ τα γηραιότερα σκυλιά χρειάζονται λιγότερες. Παρομοίως, οι ράτσες  με υψηλό επίπεδο άθλησης-κινητικότητας χρειάζονται περισσότερες θερμίδες από εκείνες του καναπέ που μένουν συνήθως μέσα.
Ο σωστός τύπος και  ποσότητα της τροφής θα βοηθήσουν το κατοικίδιο σας να αποφεύγει προβλήματα υγείας που συχνά είναι  αποτέλεσμα παχυσαρκείας και λάθους διαχείρισης από τον σκυλογονιό. Γι’ αυτό και υπάρχουν ορισμένες εταιρείες για ξηρά τροφή σκύλου που παρασκευάζουν τροφές ειδικά για τη κάθε ράτσα, αν και οι περισσότερες διακρίνουν μόνο τροφές για μικρόσωμες ράτσες και τροφές για μεγαλόσωμες. Οι κύριες διαφορές εδώ αφορούν το μέγεθος της κροκέτας, είναι όμως σημαντικό ο σκύλος σας να τρώει άνετα και με ασφάλεια.

Βήμα 2ο: Μάθετε να ξεχωρίζετε τις λέξεις-κλειδιά στη συσκευασία.
Θα πιστεύατε ότι ουσιαστικά η διατύπωση στη κάθε συσκευασία είναι κατά κάποιον τρόπο ένας κώδικας του πόση ποσότητα έχει η κάθε πρωτεΐνη στη σκυλοτροφή; Σύμφωνα με την FDA ανάλυση της ετικέτας των σκυλοτροφών, απλές λέξεις όπως: μοσχαρίσιο κρέας ή κοτόπουλο δείχνουν ότι η αναγραφόμενη πρωτεΐνη όλης της λίστας αποτελεί το 95% του συνολικού προϊόντος, μη συμπεριλαμβανομένου του νερού. Μαζί με το νερό το ποσοστό είναι 70%. Η λέξη-κλειδί ‘’γεύμα’’ είναι ακόμα ένα σημάδι. Δηλαδή, οι ετικέτες του τύπου ‘’γεύμα βραστού κοτόπουλου’’ και ‘’ γεύμα σολομού’’ περιέχουν μόνο ένα 25% πρωτεϊνης. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις λέξεις ποικιλία, ορεκτικό, μπουκιές, και τύπος. Αν υπάρχουν διάφορα συστατικά που αναγράφονται στην ετικέτα και τα δύο μαζί πρέπει να φτάνουν στο 25%  του συνολικού προϊόντος.
Αν πάλι δείτε τη λέξη με τυρί,  με σολομό ή ‘’με’’ οτιδήποτε το φαγητό πρέπει να περιέχει 3% από αυτό το συστατικό. Για παράδειγμα, αν η ετικέτα σε μια  ξηρά τροφή σκύλου γράφει γεύμα κοτόπουλου για σκύλο και προσθέτει και τη λέξη ‘’με τυρί’’  τότε περιέχει 25%  κοτόπουλο και 3% τυρί. Τελευταίο και εξίσσου σημαντικό, αν η τροφή ισχυρίζεται ότι ειναι ‘’με γεύση μοσχαρίσιου κρέατος’’ ή ‘’με γεύση κοτόπουλου’’ τότε ίχνη μοσχαριού ή κοτόπουλου και όχι μεγάλα κομμάτια είναι αρκετά για να τα γευτεί ο σκύλος τη γεύση.

Βήμα 3ο: Να διαβάζετε τα συστατικά.
Έχετε στο νου σας ότι οι λίστες συστατικών στις ετικέτες σκυλοτροφής βασίζονται στο βάρος, και το γεύμα σε κρέας βρίσκεται πρώτο στη λίστα, γιατί περιέχει μια μεγάλη ποσότητα νερού. Να διαλέγετε λοιπόν, σκυλοτροφές που το γεύμα σε κρέας είναι το πρώτο συστατικό. Οι σκύλοι ,ως γνωστόν, είναι παμφάγα ζώα και μόνο κάτω από ακραίες συνθήκες(π.χ αλλεργείες) πρέπει να ακολουθούν χορτοφαγικές δίαιτες. Το κρέας που αναγράφεται στις σκυλοτροφές μπορεί να συμπεριλαμβάνει σκελετικούς μύες του ζώου, όπως επίσης και ιστό από τη καρδιά, από το διάφραγμα και τον οισοφάγο μεταξύ άλλων. Επίσης, μπορεί να περιέχει και λίπος και χόνδρους, όπως ακριβώς και ένα κρέας που θα μπορούσε να προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση. Τα υπο-προϊόντα κρέατος από την άλλη πλευρά αποτελούνται από μέρη του ζώου που δεν λιώνονται, όπως τα πνευμόνια, τα νεφρά, το μυαλό, το αίμα, τα κόκκαλα κ.λ.π. Το υποπροϊόν κρέατος που εξετάζεται από τον AAFCO(Επίσημο Αμερικανικό Οργανισμό Τροφικού Ελέγχου) δεν πρέπει να περιέχει τρίχες, κέρατα ή δόντια. Το γεύμα κρέατος, λοιπόν, περιγράφει κάθε προϊόν που φτιάχνεται από ζωικό ιστό.
Κατά την αναζήτηση τροφής καλό θα ήταν να σιγουρευτείτε ότι τα δημητριακά, οι βολβοί, ή τα σιτηρά(όπως το καλαμπόκι) δεν είναι το πρώτο συστατικό. Ακόμα κι αν το καλαμπόκι όταν βγαίνει από τη γη είναι πολύ εύπεπτο, δεν σημαίνει ότι έχει υψηλή θρεπτική αξία. Το καλαμπόκι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες, βιταμίνες και μέταλλα και ο μόνος λόγος για τον οποίο το επιλέγουν οι κατασκευαστές σκυλοτροφών είναι γιατί κοστίζει ελάχιστα. Βέβαια δεν λέει κανείς ότι κάνει κακό στα σκυλιά, απλά δεν έχει θρεπτικά οφέλη.
Βήμα 4ο: Αποφασίστε αν οι τροφές χωρίς σιτηρά (Grain Free) είναι οι ιδανικές για τον σκύλο σας.
Αν υποψιάζεστε ότι ο μικρός σας φίλος έχει κάποια αλλεργία και σκέφτεστε να αλλάξετε τη διατροφή του σε grain free επισκεφθείτε πρώτα τον κτηνίατρο σας. Τα δημητριακά δεν είναι βλαβερά για τα σκυλιά εκτός αν έχουν αλλεργία σε αυτά, γι΄αυτό μερικές φορές να αποφεύγετε τις ακριβές μάρκες σκυλοτροφών που περιέχουν αυτό το συστατικό. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση να μη ξέρετε αν ο σκύλος σας έχει αλλεργία ή δυσανεξία σε κάτι. Αν ο σκύλος σας, γλείφει έντονα τα πέλματα του, ξύνεται, κάνει εμετό ή διάρροια είναι σημάδια ότι έχει κάποια αλλεργία ή δυσανεξία σε κάποιο συστατικό και ο κτηνίατρος σας είναι αυτός που θα σας βοηθήσει. Ωστόσο, ακόμα κι αν έχει αλλεργία σε κάτι συχνά παρουσιάζεται το γεγονός η κύρια πρωτεϊνη της τροφής (κοτόπουλο ή μοσχάρι) να ευθύνεται για αυτήν και όχι κάποιο δημητριακό. Μη βιαστείτε λοιπόν να αγοράσετε κάποια τροφή χωρίς γλουτένη κάνοντας πειράματα με τη διατροφή του αλλά σκεφτείτε πολύ σοβαρά τις πραγματικές του ανάγκες ως ξεχωριστό άτομο της οικογένειας σας.

Βήμα 5ο: Τσεκάρετε τη δήλωση θρεπτικής επάρκειας.
Συνήθως είναι γραμμένη μαζί με τις υπόλοιπες πληροφορίες για τη θρεπτική αξία της ξηράς τροφής σκύλου πάνω στη συσκευασία ή στις κονσέρβες και μπορεί να αναφέρει ‘’προσφέρει ολοκληρωμένη και ισορροπημένη θρεπτική αξία για συντήρηση στους ενήλικους σκύλους’’ ή για όλες τις ηλικίες ή για τα κουτάβια.

Βήμα 6ο: Κάντε έναν ενδελεχή έλεγχο από πριν όσον αφορά στις διάφορες μάρκες σκυλοτροφών.
Μετά από όλη αυτή τη σχολαστικότητα και την αφιέρωση προσωπικού σας χρόνου όσον αφορά στις σκυλοτροφές ήρθε η ώρα να διαλέξετε μια εταιρεία που πιστεύετε ότι θα λατρέψει το κατοικίδιο σας. Εξίσσου σημαντικό βήμα είναι τώρα να αναζητήσετε κάποιες πληροφορίες  για αυτή την εταιρεία για να σιγουρευτείτε αν είναι  ποιοτική και αν αποτελεί  κατάλληλη πηγή συστατικών. Φυσικά δεν είναι υποχρεωμένη να αναγράφει η συσκευασία όλες αυτές τις πληροφορίες πέρα από τις απαραίτητες για αυτό πρέπει να ψάξετε πιο προσεχτικά για την εταιρεία που θα επιλέξετε. Γι΄αυτό αν δεν σας έχει καλύψει αυτό που αναγράφει η συσκευασία και έχετε αναπάντητα ερωτήματα επικοινωνήστε με κάποιον εκπρόσωπο της εταιρείας που θέλετε να επιλέξετε για σκυλοτροφή και αν το προϊόν της είναι ποιοτικό να είστε βέβαιοι ότι θα είναι πρόθυμοι να σας βοηθήσουν. Διαφορετικά διαλέξτε κάποια άλλη σκυλοτροφή.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες https://www.petvet24.gr